Binnenkort op vakantie? Laat dit dan niet verpesten door deze oplichtingspraktijken!

Helaas zijn criminelen een pro in het om de tuin leiden van toeristen

Op vakantie gaan is fantastisch, behalve als je tijdens je vakantie opgelicht wordt. Want bedonderd worden in het buitenland is misschien nog wel erger dan in je thuisland: je spreekt de taal niet, je kunt moeilijk de hulpdiensten bereiken en je vakantie wordt erdoor verpest. 

Zorg er dus voor dat je goed voorbereid op vakantie gaat en trap niet in deze oplichtingspraktijken.

1. Valse tickets voor excursies of attracties

Een klassieke manier om toeristen op te lichten is het verkopen van neppe kaartjes voor bijvoorbeeld een excursie, concert of vervoer. Het gaat hierbij vooral om de mensen die beweren iets voor een lagere prijs te kunnen aanbieden dan reguliere verkopers. Boek dus altijd bij de officiële verkoper.

2. Taxichauffeurs die zich gedragen als gidsen

Als je een taxiritje neemt, spreek dan voor je weggaat een route en een daarbijbehorende prijs af. Voor je het weet laat de chauffeur je alle bezienswaardigheden zien en rekent hij daarvoor een hele hoge prijs. Check ook altijd of de meter aanstaat.

3. Afleidingstechnieken

Je staat net bij een leuk spelletje of bezienswaardigheid op straat te kijken en voor je het weet word je beroofd door iemand die in het publiek naast je staat. Kijk ook altijd uit voor mensen die je vragen een foto van hun te maken: het kan zijn dat ze samenwerken met iemand die, op het moment dat jij een foto maakt, je besteelt.

4. Camera stelen

Zeker als je alleen op pad bent wordt deze oplichtingstechniek vaak gebruikt. Je probeert een leuke selfie bij een bezienswaardigheid te maken als er iemand naar je toekomt en aanbiedt een foto van jou te maken. Natuurlijk zijn er heus wel eerlijke mensen, maar let er er wel op dat degene die een foto van je maakt er niet snel vandoor gaat met jouw camera.

5. Iemand die jou een ‘presentje’ geeft

Het komt op vakantie nogal eens voor dat er iemand -vaak een klein kindje- op je af komt en je een presentje zoals een armbandje of een bloem geeft. Je denkt ‘oh wat lief, een cadeautje’, maar vaker wel dan niet moet je daarna een geldbedrag betalen voor je zogeheten cadeautje. Neem niks aan van vreemden!

Lees ook: Reddingsbrigade waarschuwt ouders: ‘Kijk naar je kind in plaats van je telefoon’

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Cheaptickets | Beeld: Pixabay