Vaker brand bij gezinnen met kinderen


Bij gezinnen met kinderen is het risico op brand hoger

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat gezinnen met kinderen twee keer zo vaak een vergoeding aanvragen voor schade door brand dan gezinnen zonder kinderen. Dit komt met name door de batterijen in bijvoorbeeld hoverboards, maar ook die in laptops en smartphones. Daarnaast wordt er ook nog met vuur gespeeld door kinderen.

Mensen met kinderen claimen vaker brandschade.

Schadeclaim

Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bleek dat de leeftijdscategorie 38 tot 56 jaar vaker brandschade claimt dan andere verzekerden. Dit komt omdat deze groep veelal gezinnen met kinderen hebben. In 2017 werd bijna 100.000 keer een claim ingediend op inboedel- en opstalverzekeringen door brand.

Oorzaak

De grootste oorzaak van brand is tegenwoordig de elektrische apparatuur. Daarvan is simpelweg meer aanwezig bij gezinnen met kinderen en er wordt onvoorzichtiger mee omgesprongen. Omdat apparaten als smartphones en tables sterke accu’s hebben kunnen die vlam vatten als ze te lang worden opgeladen met een niet-originele lader, bijvoorbeeld een goedkope lader van eBay of AliExpress. Ook hoverboards vliegen vaker in de brand bij het opladen.

Brand

Verzekeraars waarschuwen consumenten om spullen niet te lang aan de lader te leggen. Hoverboards die bijvoorbeeld in de garage aan het opladen zijn, worden zo ongemerkt bijna een week lang opgeladen, wat veel te lang is. Hierdoor kunnen ze oververhit raken en in de brand vliegen. Ook vormt de droger een groot gevaar bij gezinnen met kinderen: deze draait veelal overuren en vat snel vlam door het stof uit het apparaat.

Ouderwets

Brand ontstaat niet alleen door elektrische apparatuur, maar ook nog door ‘ouderwets’ spelen met vuur door kinderen. Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars: “Vuur blijft voor kinderen machtig interessant, een aansteker op tafel kan verleidelijk zijn.” Blijf dus altijd alert en laat geen aanstekers en lucifers rondslingeren als je jonge kinderen hebt.

Lees ook: Lego nu ook voor volwassenen: ‘Je wordt er zen van’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pixabay