SGP-leider Kees van der Staaij reageert bij Jinek op Nashville-verklaring

Van der Staaij reageert op ophef: ‘Het is geen homohaatpamflet.’

Gisteravond was de aftrap van het nieuwe seizoen van Jinek. In deze eerste aflevering schoven SGP-leider Kees van der Staaij en Minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven aan, om het over de Nashville-verklaring te hebben. Van der Staaij reageerde tijdens de uitzending op de tumult rondom het document. Volgens hem is de verklaring ”geen homohaatpamflet”.

Wat vind jij van de reactie van de SGP-leider?

Van der Staaij

Afgelopen weekend ontstond er ophef nadat ruim tweehonderd predikanten en orthodoxe christenen de Nashville-verklaring ondertekenden. SGP-leider Kees van der Staaij was één van hen. In de verklaring wordt liefdeloos gesproken over homo’s en transgenders. Er staat letterlijk: ‘God heeft het huwelijk bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw.’ Ook wordt de suggestie gewekt dat homoseksualiteit en genderdysforie zaken zijn waarvan mensen kunnen ‘genezen’.

Jinek

In de uitzending van Jinek zegt Van der Staaij alle ophef wel te begrijpen. ”Maar er is ook wel een versterkte ophef als het wordt neergezet als een homohaatpamflet. Dan maakt dat mensen ook weer boos, ongeacht de inhoud.” Hij vindt het dan ook onterecht dat de verklaring als zodanig wordt ervaren. ”Het is een document waar heel veel waardevolle elementen in naar voren komen, ook juist notities als ‘ieder mens mag er zijn’, wie hij of zij ook is. Het is geen stap terug in de tijd, het is een nieuwe manier om de christelijke kijk op dit onderwerp proberen te verwoorden.”

Homoseksualiteit genezen

Eva Jinek las tijdens de uitzending enkele citaten uit de Nashville-verklaring voor, waarop Kees van der Staaij reageerde. Hij sprak tegen dat homoseksualiteit te genezen zou zijn en hij zegt dat het niet zo bedoeld is in de verklaring.

Lees ook: Eva Jinek openhartig over moederschap: ‘Er is niets zo bijzonder als het krijgen van een baby’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: Videostill