Oh oh… de prijs van een vanille-ijsje kan dit jaar gigantisch stijgen door dit probleem

Dat vanille-ijsje kan flink duurder worden

Ben jij ook zo gek op een vanille-ijsje in de zomer? Wij ook, maar dit jaar kan dat vanille-ijsje plotseling een stuk duurder worden. De prijs van dit geliefde stokje is namelijk exorbitant gestegen. De prijs ligt nu al rond de zeshonderd euro per kilo en kan zelfs verder stijgen tot achthonderd euro! Hoe kan dat toch…?

De experts van Vanilla Venture leggen het je uit.

Mexico

Allereerst is het belangrijk om te weten wat vanille nou eigenlijk is. Deze heerlijke smaakmaker is afkomstig van een orchidee, een tropische slingerplant met gelige bloemetjes waaruit peulen groeien na bevruchting. Eerder kon je deze plant enkel vinden in het zuiden van Mexico, waar de inheemse bevolking zorgde voor de bevruchting. Want alleen na bevruchting kwam er een vanillestokje.

15 maanden

De Spanjaarden kwamen er niet achter hoe de Mexicanen de planten bevruchten, maar drie eeuwen later ontdekte een slaaf op het Franse eiland île de la Réumopm wel hoe het werkte. Met een klein stokje duwde de slaaf genaamd Edmond Albium het schotje en drukte toen beide op elkaar en dat was alles! Die bevruchting is niet in een paar uurtjes geslaagd, hier gaat ongeveer vijftien maanden overheen en na de oogst moeten ze ook nog in de zon gelegd worden en ‘s nachts in doeken gewikkeld zijn. Een heel proces dus. Dat vanille hierdoor al heel kostbaar is, is logisch. Toch is er nóg een reden voor die enorme prijsstijging en wat dat is lees je op pagina 2.


Pagina 1/2