Zie jij een vastgevroren eend op het water? Dit moet je doen

De Dierenambulance geeft tips

De temperaturen liggen momenteel rond het vriespunt en Nederland is bedekt onder een prachtige, witte deken. Op veel plekken wordt er ook geschaatst op natuurijs, mits het ijs sterk genoeg is en de baan sneeuwvrij. Hoewel wij massaal de schaatsen uit het vet halen en genieten van de kou en het ijs, kan het voor dieren levensgevaarlijk zijn. Eenden of andere watervogels kunnen vastvriezen in het water, maar wat moet je doen als je dit ziet?

Ga zelf niet zomaar het ijs op.

Dierenambulance

Hoewel we massaal het ijs op gaan, is het ijs op veel plekken nog niet stevig genoeg. Je kunt dus niet zomaar het ijs oplopen, als je een eend ziet die vastzit. Wat je wel kunt doen is wat eten naar het dier gooien. Zo laat Sandra Oosterberg van de Dierenambulance weten aan Editie NL: “Je ziet dan meteen of ze nog kunnen bewegen of alleen hun nek uitrekken.” Kan het dier alleen zijn nek uitsteken? Bel dan de Dierenambulance.

Wat voor eten

Je kunt een eend niet zomaar eten geven dat je nog in huis hebt. Hoewel het nog zo goed bedoeld is, is het onverstandig om een eend brood te geven. Brood is vaak te zout voor de beestjes, bovendien kunnen er ratten op het brood afkomen als de eend het niet meteen opeet. En die ratten kunnen op hun beurt weer ziektes verspreiden in het water. Wat je het beste aan een eend kunt geven? Andijvie, doperwten, sla of mais. Ook bestaat er speciaal eendenvoer.

Lees ook: De oplossing tegen bevroren autoruiten? Een zakje water!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels