Veilig Verkeer Nederland waarschuwt ouders: ‘Fiets met je kinderen naar school’

Fietsen school

Opletten als je in de aankomende weken de weg op gaat!

De scholen gaan weer beginnen, dus Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt aandacht voor fietsende scholieren in het verkeer. In september lopen kinderen een groter risico om verkeersslachtoffer te worden. In de eerste weken van het nieuwe schooljaar vallen er op weg naar school veel meer slachtoffers onder fietsende meisjes en jongens dan in elke andere maand van het jaar.

September is risicomaand wat betreft verkeersongelukken.

Kwetsbare kinderen

De schoolvakanties lopen op hun einde en daarmee neemt de drukte op de weg toe. Kinderen stappen weer massaal op hun fietsjes om zich naar hun basisschool te begeven. Daarbij zijn er ook veel kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan en vaak een nieuwe, langere route moeten nemen. Hierin schuilt een gevaar. Kinderen zijn namelijk veel sneller afgeleid dan volwassenen, nog tamelijk speels en schatten risico’s niet goed in. Dat maakt ze erg kwetsbaar in het verkeer.

Oproep aan ouders

VVN pleit voor een verplichte verkeerseducatie voor jongeren en wil dat de overheid investeert in de kwaliteit van verkeerslessen op de basisschool. Ook doet de vereniging een oproep aan ouders. Zij worden verzocht om samen met hun kinderen naar school te lopen of fietsen en de auto te laten staan. Zo kunnen ze hun kroost lastige verkeerssituaties laten oefenen. Ook gemeentes dragen hun steentje bij. Volgens VNN hangen in 90 procent van alle gemeenten spandoeken om het verkeer erop te wijzen dat de scholen weer beginnen.

Lees ook: Bereid je voor: ratten- en muizenplaag verwacht in Nederland

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pixabay