Verdwijnt Koningsdag langzaam uit de steden wegens oplopende kosten?

Het draagvlak voor de monarchie daalt, de kosten stijgen

Het draagvlak voor de monarchie daalt. Uit een onderzoek uit 2016 van Ipsos blijkt dat het draagvlak van de monarchie tot een historisch dieptepunt is gedaald. De steun van voor het koningshuis staat nu op 65 procent van de bevolking. Ook een kwart meer mensen (28 procent) maken zich zorgen over de veiligheid bij grote evenementen, zoals Koningsdag.

Dit jaar zijn in Breda de buitenfeesten afgelast, nadat er geen vergoeding kwam voor de te nemen veiligheidsmaatregelen. De horeca vroegen in december gezamenlijk de vergunning voor buitenactiviteiten aan, maar daar kwam geen akkoord op. Ze werden het niet eens over de vergoeding voor de beveiligingskosten. “De gemeente noemt dat een subsidie, maar openbare orde is een taak van de overheid”, aldus een woordvoerder. “Daarover gaan we wel in discussie nog tijdens het overleg over de evenementennota.

“In Zwolle zelf denken ze met de politie en rijksdiensten niet genoeg beveiliging te hebben. Ze trekken een bedrag van 215.000 euro uit om particuliere diensten in te huren, zodat er genoeg beveiliging op de been is en Koningsdag zo veilig mogelijk te vieren is.

Bron: NRCBreda Vandaag | Beeld: Floris Looijesteijn WikiMedia King_Willem-Alexander,_Queen_Maxima_and_their_daughters_2013.jpg: Floris Looijesteijnderivative work: Surtsicna [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons