Video’s verwijderd, excuses aangeboden: BN’ers doen wél weer mee

Bn'ers excuses

‘Ik had de situatie iets beter kunnen inschatten’

De videoboodschappen die meerdere BN’ers begin deze week deelden, deden veel stof opwaaien. Op social media keerden bekendheden als Thomas Berge, Famke Louise, Tim Douwsma en DJ Mental Theo zich openlijk tegen de coronamaatregelen met de hashtag #ikdoenietmeermee. Nu komen velen van hen terug op hun uitspraken.

Video’s verwijderd

“Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people!” zo klonken de uitspraken die meerdere BN’ers afgelopen maandag in een video deelden. Met #ikdoenietmeermee lieten zij weten tegen de huidige coronamaatregelen te zijn. De actie kon rekenen op een stortvloed aan kritiek van politici, zorgpersoneel en andere bekende Nederlanders. Eerst gaven velen aan dat de boodschap verkeerd was begrepen en werd de hashtag aangepast aan #ikblijfkritisch. Inmiddels hebben onder andere Tim Douwsma, Thomas Berge, Yes-R en Bizzey de video helemaal van hun social media geschrapt.

Open brief

Ook zangeres Famke Louise lag onder vuur door haar deelname aan #ikdoenietmeermee. Bij Jinek lichtte ze haar uitspraken toe, maar dat viel wederom niet overal in goede aarde. Nu biedt ze in een open brief op haar Instagramaccount haar excuses aan en geeft ze aan dat ze de situatie beter in had moeten schatten. “Niemand heeft mij iets verplicht, maar toch dacht ik het verschil te kunnen maken. Dat gezegd hebbende realiseer ik me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen”, schrijft de 21-jarige zangeres aan haar 1 miljoen volgers. “Ik ben geen wetenschapper, arts, viroloog of politicus en dat heb ik ook nooit beweerd. Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het coronavirus.” Famke Louise kiest er ook voor de spraakmakende video van haar account te verwijderen. “Ik haal die video weg omdat ik niet meer achter die boodschap sta. […] Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mij best te doen.”

View this post on Instagram

Nadat ik het filmpje met de # maandag gepost had, ben ik de ochtend daarop overladen met telefoontjes. De mainstream media koos mij als potentieel aanspreekpunt en daar bovenop kwam ook een breuk met mijn management die vorige week plaatsvond. Al met al, niet mijn beste dag. Dit alles heeft geleid tot het feit dat ik alleen en onvoorbereid bij Jinek aan tafel schoof. Niemand heeft mij iets verplicht, maar toch dacht ik het verschil te kunnen maken. Dat te hebben gezegd realiseer ik me de ernst van ongefundeerde uitspraken doen. Gisteren aan tafel was ik zenuwachtig en heb ik niet mijn verhaal kunnen doen zoals ik dat graag wilde. Ik ben geen wetenschapper, arts, viroloog of politicus en dat heb ik ook nooit beweerd. Het is nooit mijn intentie geweest om mensen aan te sporen om laconiek om te gaan met de maatregelen die getroffen zijn rondom het Coranavirus. Ik heb respect voor alle zorgmedewerkers en ik heb begrip voor allen die hiermee geconfronteerd worden op dagelijkse basis. De bedoeling bij Jinek was om een ander perspectief te bieden en toch een beetje het tegengeluid te kunnen geven. Ik ben een doorzetter en wilde dus daad bij het woord stellen door mijzelf kenbaar te maken op tv, wat ik niet had kunnen voorzien was de totale stilte en gebrek aan support om mij heen. Alhoewel ik dit niet heel verrassend vind, had ik wederom de situatie iets beter kunnen inschatten. Ik ben geen slachtoffer en wil daarom ook nu mijn verantwoordelijkheid dragen. Ik kondig daarom aan dat ik die video weghaal omdat ik niet meer achter die boodschap sta. Ik ga even een stap achteruit doen, reflecteren en op zoek naar een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemiee?n om mij te educaten over deze situatie en wellicht met mij het podium wil delen. Ik hoop dat jullie mij de ruimte gunnen te kunnen groeien. Ik wil mijn excuses aanbieden aan allen die zich gekwetst of verward hebben gevoeld en beloof beter mijn best te doen. Veel liefs, Famke Louise

A post shared by Famke Louise (@famkelouise_) on

Lees ook: De Jonge: coronavaccin mogelijk begin 2021 beschikbaar

Bron: Nu.nl | Beeld: Brunopress, Arjo Frank