Dit zijn de slechtste voedingsadviezen die diëtisten ooit hoorden

voedingsadviezen

Niet alle voedingsadviezen zijn goed

Diëtisten schrikken dikwijls van de adviezen die hun cliënten ooit hoorden. Velen van hun zijn ten einde raad en weten niet meer hoe ze nu gezond moeten afvallen. Deze adviezen helpen in ieder geval niet.

Je staat er van te kijken wat mensen vertellen.

‘Stop met het eten van gluten’

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat gluten slecht zijn voor het menselijke lichaam en dat je ze zou moeten vermijden als je wilt afvallen. Voedingsdeskundige Georgie Fear is het hier absoluut niet mee eens. “Als je brood en pasta, vervangt door glutenvrije producten, dan krijg je nog steeds calorieën binnen, soms zelfs meer.” Daarbij ben je ook een stuk duurder uit, want die glutenvrije producten kosten flink meer.

‘Afvallen kan alleen door beweging’

Dit is onzin. Devon Golem van de Universiteit van New Mexico stelt dat het wetenschappelijk bewezen is dat je voedingspatroon aanpassen veel beter werkt dan alleen veel bewegen. Veel bewegen zorgt vaak voor gewichtsverlies wat niet blijvend is. Combineer je beweging met een goed en gezond eetpatroon, dan heb je veel minder last van dat jojo-effect.

‘Zolang het eten gezond is, hoef je niet op de hoeveelheden te letten’

Fout! Noten, avocado en olijfolie lijken hele gezonde keuzes, maar als je er heel veel van gaat eten tikt dat wel aardig aan en kun je op die manier toch dik worden. Zorg dus altijd dat je let op gezonde porties.

‘Als je een dag ongezond eet, geeft dat je metabolisme een boost’

Helaas is dit niet waar. Als je een dag heel veel calorieën tot je neemt werkt dit zelfs averechts. De calorieën die je te veel eet worden dan opgeslagen als vet. Georgie Fear zegt hierover: “De beste manier om je metabolisme goed te houden en vet te verliezen is om niet die hele pizza op zondag weg te eten, maar om elke dag een beetje koolhydraten te eten. Doe elke week een paar keer aan krachttraining en zorg dat je genoeg slaapt.”

‘Je hoeft je alleen zorgen te maken over voeding en training’

Was het maar zo’n feest! Er zijn veel meer dingen die invloed hebben op je vetreductie. Denk hierbij aan slaap, stress en je omgeving. Als je minder slaapt, kom je sneller aan. Stress zorgt vooral voor gewichtstoename als het gepaard gaat met overmatige alcoholconsumptie en overmatig eten. Chronische stress maakt wel een hormoon aan die ervoor zorgt dat je meer zin hebt in eten.

Lees ook: Voor een gezonde mond: met deze tien tips zorg je voor een goede mondhygiëne

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Prevention | Beeld: pxhere