Pas op: deze voorjaarsbloemen kunnen levensgevaarlijk zijn voor je huisdier

voorjaarsbloemen
Voorjaarsbloemen staan prachtig in huis, maar je huisdier kan er flink ziek van worden

Het voorjaar is begonnen, wat betekent dat we ook weer volop kunnen genieten van prachtige lentebloemen. We hebben regelmatig een mooi bosje op tafel staan. Helaas zijn deze prachtige bloemen niet voor iedereen leuk: huisdieren kunnen er namelijk flink ziek van worden en zelfs door overlijden. Pas vooral bij deze voorjaarsbloemen goed op.

Zet de bloemen buiten bereik van je huisdieren en houd ze goed in de gaten.

Lelies

Het is sowieso niet de bedoeling dat je kat aan de bloemen knabbelt, maar lelies zijn zelfs levensgevaarlijk voor katten. Alle soorten lelies zijn namelijk giftig voor katten, waardoor ze erg ziek worden en zelfs kunnen overlijden aan nierfalen. Je ziet bij katten dat ze gaan braken en kwijlen, erg sloom worden en veel plassen. De nierfalen die optreden kunnen fataal zijn.

Snuffelen

Zelfs het snuffelen aan een lelie kan een kat al ziek maken, dus houd je huisdier goed in de gaten. Als je denkt dat je kat aan een lelie heeft gesnuffeld of gekauwd, bel dan gelijk de dierenarts. Deze kan ervoor zorgen dat de kat overgeeft of laxeermiddelen toedienen om het gif zo snel mogelijk uit het lijfje te halen. Ook zal de kat aan een infuus moeten. Er is helaas geen tegengif, dus probeer katten vooral uit de buurt van je bloemen te houden of helemaal geen lelies in huis te halen.

Voorjaarsbloemen

Hoewel lelies erg giftig zijn, zijn ook tulpen en narcissen niet gezond voor de kat. Heb je bollen in de tuin van narcissen tulpen of krokussen, pas er dan op dat je kat of hond deze niet opgraaft en opeet. Ook hyacinten zijn giftig, maar niet zo dodelijk als lelies. Bel desondanks de dierenarts als je vermoedt dat je kat of hond aan een bloem of bol heeft geknaagd of als het dier vergiftigingsverschijnselen heeft.

Lees ook: Let op: het is geen goed teken als je dier met zijn hoofd tegen de muur staat

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels