Wat vreselijk voor Yolanthe en haar familie, wij wensen ze veel sterkte toe

Het Openbaar Ministerie vervolgt artsen niet om blunders bij overleden neefje Yolanthe 

De familie Van Kasbergen heeft treurig nieuws ontvangen rondom de dood van Rogier Mooij. De 21-jarige tophockeyer kwam te overlijden na een aantal medische missers. Echter worden de artsen die verantwoordelijk waren voor de fouten niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM).

Dit nieuws kwam als een klap in het gezicht voor Jeanne van Kasbergen, de moeder van Rogier en tevens tante van Yolanthe. Haar zoon overleed in 2014 in het Tergooi-ziekenhuis. “Het is heel teleurstellend”, vertelt Jeanne aan NH Nieuws. “Ik dacht: Het OM zal het wel kunnen rechttrekken.” 

Lange strijd
Van Kasbergen is sinds de dood van haar zoon verwikkeld in een lange strijd om de artsen die de medische missers maakten tijdens de behandeling verantwoordelijk te houden, maar dit is alle behalve een makkelijke opgave. “Ik ervaar nu wat anderen ervaren, die ook dierbaren verloren door medische missers.” De behandelend arts van Rogier was ernstig tekortgeschoten, zo oordeelde de tuchtcommissie eerder. De 21-jarige leek volgens de arts een onschuldige klaplong te hebben, waardoor verder onderzoek volgens hem niet nodig was. Echter overleed de hockeyer dezelfde nacht.

Terug bij af
Nog steeds kan Jeanne het niet bevatten. Destijds spande ze een juridische strijd aan en via de tuchtcommissie kwam ze bij het OM uit. Het OM verwijst haar na de uitspraak echter weer naar de tuchtcommissie. “Ik ben weer terug bij af”, zegt de moeder erover.

Tijdens haar juridische strijd kwam Jeanne erachter dat zij niet de enige is met dit probleem. Daarom wil Jeanne ook strijden voor andere lotgenoten. “Mijn kind krijg ik toch niet meer terug, dus ik doe nu alles wat ik kan doen voor anderen.” Jeanne kan er maar niet bij dat er zoveel mensen sterven door heftige medische missers en dat er maar zo weinig mensen verantwoordelijk voor worden gehouden. “Zo veel fouten. Hoe is het mogelijk?”, vraagt ze zich af.

Overlijden
Rogier kwam in 2014 in het Tergooi-ziekenhuis terecht vanwege pijn in zijn borst. De arts-assistent dacht dat het ging om een klaplong. Rogier werd verplaatst naar een andere afdeling, maar daar was geen arts beschikbaar en ook nadere onderzoeken werden niet gedaan. Dertien uur nadat de tophockeyer werd binnengebracht overleed hij. 

Bron: NH Nieuws. Beeld: Videostill