Onderzoek wijst uit: vrouwen functioneren beter op een warm kantoor

Vrouwen kunnen blijkbaar beter tegen warmte op het kantoor dan mannen

De temperatuur op een kantoor lijkt altijd een lastig puntje. De een heeft het te koud en de ander heeft het weer veel te warm. Team warmte op het kantoor heeft nu een extra argument, want wetenschappers hebben onthuld dat met name de hersenen van vrouwen efficiënter werken als ze op een warmer kantoor zitten.

Heb jij liever de temperatuur op het kantoor een graadje warmer?

Warmere temperaturen

Op een universiteit in Duitsland voltooiden 550 studenten een reeks taken in kamers die op verschillende temperaturen waren ingesteld. Bij de kamers waar het warmer was viel het op dat vooral vrouwen beter presteerden op taken als wiskunde en verbale taken. Mannen daarentegen presteerden juist beter in koudere omgevingen. Co-auteur Agne Kajackaite en onderzoeker op het gebied van ethiek en gedragseconomie legt uit: “Onze bevindingen suggereren dat geslachtsgebonden werkplekken mogelijk de productiviteit kunnen verhogen door de thermostaat hoger te zetten dan de huidige normen. Temperatuur kan niet alleen het comfort beïnvloeden, maar ook de dagelijkse prestaties van mensen.”

Eindresultaten

De verschillen in de eindresultaten lagen niet extreem ver uit elkaar. Voor elke temperatuurstijging van één graad Celsius antwoordden de vrouwen 1,75 procent meer wiskundevragen en 1 procent meer mondelinge vragen correct. Mannen hadden 0,6 procent meer vragen correct in beide categorieën bij koudere temperaturen. Maar alsnog, één graad temperatuur kan dus wel hét verschil maken op het kantoor! “Wanneer we beginnen bij lage temperaturen, is de genderkloof enorm in de wiskundige taak”, zo legt Kajackaite nog uit. “Naarmate de temperatuur stijgt, worden vrouwen steeds beter en beter, en op een gegeven moment is er geen zenderkloof.”

Lees ook: RIVM waarschuwt voor teken: ‘Zo’n beest komt zelden alleen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld: Pexels