Doorbraak: vrouwen naar de ‘menstruatiehut’ verbannen vanaf nu strafbaar in Nepal

Minstens tien vrouwen zijn de afgelopen jaren overleden in een menstruatiehut

In Nepal is onlangs een achttienjarig meisje overleden nadat ze naar een hutje verbannen werd omdat ze aan het menstrueren was. In het hutje, waar ze moest slapen op houten planken tussen de koeien van haar oom, kwam ze te overlijden na een beet van een slang. Het gebruik om dit met menstruerende vrouwen te doen is nu strafbaar. 

Strafbaar
Het parlement in Nepal heeft nu een wet aangenomen die het Hindoeïstische gebruik strafbaar maakt. Overtreedt iemand toch deze wet, dan kan dit diegene een boete van 25 euro opleveren. De wet is zeker nodig, want ondanks het feit dat sinds 2005 al een verbod van kracht was werd het gebruik in het westen van het land nog steeds toegepast. Door het gebruik zijn de afgelopen tien jaar minstens tien uit huis verbannen vrouwen overleden door slangenbeten, onderkoeling of bloedingen.

‘Onrein’
Een maand geleden kwam het bizarre gebruik in het nieuws doordat een achttienjarig meisje overleed nadat ze naar de zogeheten menstruatiehut verbannen werd. Tulashi Shahi werd in het hutje, waar geen voorzieningen waren, tot twee keer toe gebeten door een slang. De plaatselijke sjamaan probeerde haar nog te redden door middel van bovennatuurlijke krachten, waarna ze overleed aan de beten. De verbanning van de menstruerende meisjes, ook wel chhaupadi genoemd, is het gevolg van het taboe dat heerst op de menstruatie. Zo zouden menstruerende vrouwen en meisjes gezien worden als ‘onrein’ en zouden ze ongeluk over de familie heen roepen.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: LINDAnieuws | Beeld: archief