Vrouwen, opgelet: déze vaginale ongemakken vragen om een direct doktersbezoek!

Deze vaginale ongemakken zijn helemaal niet zo onschuldig

Als we het ergens niet met vriendinnen over hebben, is het wel over de situatie daar beneden. Dat is nogal privé en in sommige gevallen zelfs beschamend. En als we het er al niet met vriendinnen over hebben, laat staan dat we dan zomaar de telefoon oppakken om een afspraak te maken bij de dokter. Toch een beetje eng. Maar in de volgende gevallen is het wel verstandig om dat wél te doen.

Je hebt veel pijn tijdens je menstruatie
Ongesteld? Dan ervaar je vaak wat ongemakken, maar wanneer je letterlijk krom ligt van de buikpijn, is het het beste om een dokter te raadplegen. Heb je hier je hele leven al last van? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand, maar heb je simpelweg heel veel pech. Maar wanneer je hier pas later last van krijgt, kan het duiden op een vleesboom.

Hevige, tussentijdse bloedingen
Wanneer je aan de pil bent, is het niet ongewoon dat je af en toe een tussentijdse bedoeling hebt. Maar wanneer deze bloeding hevig is en een paar dagen aanhoudt, is het verstandig om een dokter of gynaecoloog te raadplegen. Er kan namelijk sprake zijn van een infectie, maar ook een cyste, een vleesboom of baarmoederhalskanker kunnen de oorzaak zijn.

Je vagina zwelt op, jeukt of doet pijn na het vrijen
Gebruik je condooms en voel je pijn die aanhoudt tot zo’n 36 uur na de daad? Dan kan het zijn dat je allergisch bent voor de latex of rubber waarvan de condoom is gemaakt. Is dit voor jou het geval? Probeer dan latexvrije condooms. Houdt het probleem aan? Bel dan voor de zekerheid je dokter. Het zou ook kunnen dat je een vaginale infectie hebt.

Vrijen is erg pijnlijk
Vrouwen ervaren regelmatig pijn tijdens de seks wanneer voorspel wordt overgeslagen of wanneer het tegenvalt. Maar ook andere zaken kunnen voor pijn bij het vrijen zorgen. Serieuze pijn tijdens het vrijen kunnen ook wijzen op endometriose. De scherpe pijn die je dan kunt voelen, kunnen duiden op een cyste die plotseling is opengesprongen.

Een droge vagina
Tijdens de overgang gebeurt het nog weleens dat vrouwen niet erg vochtig kunnen worden tijdens de seks, maar droogheid kan ook wijzen op dermatologische problemen. Heb je al langere tijd van droogte? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

Nare geurtjes
Het kan gebeuren dat je een keertje iets minder fris ruikt dan normaal, maar neem wel contact op met je huisarts wanneer je een visachtige geur ruikt en deze gepaard gaat met irritatie, jeuk of een andere kleur afscheiding. Het zou kunnen dat je een schimmelinfectie hebt opgelopen of een s.o.a. Een bezoekje aan de huisarts kan in ieder geval nooit kwaad. Het zou ook kunnen dat je simpelweg last hebt van een bepaalde onschuldige stinkbacterie die over een paar weken vanzelf overgaat.

Bron: MargrietBeeld: archief