Onderzoek wijst uit: vrouwen snurken net zo hard als mannen

snurken

Het zijn echt niet alleen de heren die ’s nachts lawaai maken

Je hoort vast weleens vrouwen in je omgeving klagen over het luide gesnurk van hun partner. Of misschien stoor jij je zelf wel heel erg aan het geronk van jouw liefje. Hoewel het inderdaad heel vervelend kan zijn wanneer je het idee hebt dat je naast een kettingzaag in bed ligt en daardoor geen oog dichtdoet, zijn mannen echt niet de enigen die snurken. Vrouwen kunnen er namelijk ook wat van, zo blijkt uit een recent verschenen onderzoek.

Wie snurkt er ’s nachts ook altijd zo hard?

Snurken

In het onderzoek namen de wetenschappers  675 vrouwen en 1238 mannen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar onder de loep. De deelnemers vulden op een vragenlijst in hoe vaak en hard ze zelf dachten te snurken. Vervolgens werd tijdens hun slaap het volume van hun gesnurk gemeten. Op basis van de resultaten werden de deelnemers in vier groepen verdeeld: milde snurkers (tussen de 40 en 45 decibel), gemiddelde snurkers (tussen de 45 en 55 decibel), hevige snurkers (tussen de 55 en 60 decibel) en zeer hevige snurkers (harder dan 60 decibel).

Ontkennen

Wat bleek? De vrouwelijke deelnemers snurkten minstens zo hard als de mannelijke. Het grappige is dat 28 procent van de dames in de vragenlijst aangaf niet te snurken, terwijl 19 procent van hen dat wel degelijk deed! En het merendeel van de ontkenners bleek ook nog eens tot de categorie hevige of zeer hevige snurkers te horen. Van de mannen gaf 7 procent aan niet te snurken, waarvan 3,5 procent dat ook echt niet deed. Dus dames, het is toch echt tijd om uit die ontkenningsfase te komen en niet meer alle schuld op de mannen af te schuiven. Per slot van rekening is snurken niets om je voor te schamen!

Lees ook: Onderzoek beweert dat zeewier kan helpen om Alzheimer tegen te gaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Journal of Clinical Sleep Medicine, Margriet | Beeld: Pexels