Waarschuwing: deze populaire vrucht is dodelijk voor je huisdier


Deze veel gegeten vrucht kan dodelijk zijn voor huisdieren

We weten dat sommige voedingsmiddelen voor mensen niet altijd even goed kunnen zijn voor je huisdier. Zo is chocolade erg slecht voor je hond of kat, omdat het cafeïne en de chemische stof ‘theobromine’ bevat. Maar inmiddels kunnen we een nieuw etenswaar aan het lijstje toevoegen, namelijk de populaire vrucht avocado.

Niet zozeer een vrucht waar honden en katten dol op zijn, maar knaagdieren als konijnen en cavia’s wel.

Avocado’s

Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht blijkt dat steeds meer dieren worden vergiftigd door avocado’s. Deze o-zo gezonde vrucht voor mensen kan juist zeer gevaarlijk zijn voor huisdieren. “De gevoeligheid voor deze vrucht verschilt per dier”, laat het NVIC weten. “Honden en katten krijgen bij een teveel aan avocado hooguit maag-darmklachten, maar voor konijnen, cavia’s en volièrevogels kan de vrucht dodelijk zijn.”

Stijgende meldingen

Naast deze nieuwe bevindingen van het ‘nieuwe gifmiddel’ avocado, staat ook chocolade nog steeds hoog op de waarschuwingslijsten. Maar liefst 57 procent van de meldingen die het NVIC vorig jaar binnen kreeg, ging over chocolade. Jaarlijks krijgt het NVIC tienduizenden meldingen binnen van dierenartsen die vragen hebben over bepaalde vergiftigingsverschijnselen. Telefonische consulten blijven ook elk jaar stijgen. In de meeste gevallen gaat het om vergiftiging bij honden (68 procent) en bij katten (24 procent).

Overige giftige voedingsmiddelen voor dieren

De zoetstof xylitol, een stof dat je veel in kauwgom en tandpasta tegenkomt, is ook een gevaarlijk middel voor honden. “Zij kunnen hierdoor snel een te lage suikerspiegel ontwikkelen en leverproblemen krijgen bij hogere doseringen”, zo stelt het NVIC. Wees er ook van bewust dat je etenswaren als uien, knoflook, Macadamia noten, druiven en rozijnen uit de buurt van je huisdier(en) houdt.

Lees ook: Let op: het is geen goed teken als je dier met zijn hoofd tegen de muur staat

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: MetroNieuws | Beeld: Unsplash