Waarheid of mythe? Hoe slecht is het écht om te drinken tijdens het eten

drinken

Eten en drinken tegelijkertijd schijnt niet goed te zijn, maar hoe erg is het?

De meesten hebben weleens gehoord dat het niet goed voor je is om te drinken terwijl je aan het eten bent. Hierdoor zou je voedsel minder goed verteren. Maar is dit echt zo? En hoe erg is dat dan precies?

Wanneer je tegelijkertijd eet en drinkt, wordt dit metselen genoemd. Het zou niet verstandig zijn om dit te doen omdat, zo blijkt uit verscheidene onderzoeken, je dan minder goed op je eten kauwt. Wanneer je veel drinkt tijdens het eten maakt je lichaam daarnaast ook geen speeksel aan, wat juist belangrijk is voor de spijsvertering.

Het is duidelijk: bevordelijk voor de spijsvertering is het dus niet. Maar volgens hoogleraar neurogastro-enterologie en motoriek André Smout van het AMC, levert het voor de spijsvertering geen problemen op. “Het verteringsenzym dat de speekselklieren maken, kan ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd. Het wordt in ruime mate door de alvleesklier geproduceerd”, vertelt hij aan de Volkskrant. 

Brandend maagzuur
Wanneer je gewoon drinkt terwijl je eet, is het wel mogelijk dat je last krijgt van brandend maagzuur. Water is gelukkig geen probleem, maar alcohol kan wel voor problemen zorgen. Drank verlaagt de druk in de slokdarmkringspier, dit is de afsluiting tussen je maag en slokdarm, waardoor die makkelijker opengaat. Op deze manier kun je last krijgen van brandend maagzuur. 

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: MargrietBeeld: Pixabay