Waarom iedereen het over dit ‘spuuglelijke schilderij’ van Erica Terpstra heeft

schilderij

Het schilderij van Erica Terpstra maakt de tongen behoorlijk los

‘De Erica’, zo wordt het schilderij met als onderwerp oud-VVD politica en zwemkampioene Erica Terpstra genoemd. Toen het kunstwerk in 2011 gemaakt werd door kunstenaar Robin Seur was het direct al onderwerp van gesprek, en niet omdat het nu zo’n bijzonder móói werk is. Dat het knap gemaakt is valt niet te ontkennen, maar daar is ook wel alles mee gezegd.

Seur maakte het voor het Omroep MAX-programma Sterren op het doek maar Terpsta koos het schilderij niet uit. Het doek werd in 2011 aangeschaft door een stel dat er door financiële problemen nu vanaf wil en maakt opnieuw de tongen los op social media. ‘De architectuur van de ziel’, zoals het doek officieel heet, wordt nu te koop aangeboden door een veilinghuis.

Krankzinnig
Het Groningse veilinghuis Klinkhamer zoekt nu geïnteresseerde kopers. “Ik vrees dat dit krankzinnige, oerlelijke schilderij weinig gaat opbrengen”, zo zegt Klinkhamer-baas Stephan Veenstra. “Het beginbod is 100 euro, maar ik vrees dat de ‘Erica’ weg gaat voor hoogstens vijftig euro meer. Dat zie je wel vaker als de belangstelling voor een schilderij enorm is. Dan valt de score vies tegen.”

De Dalai Lama en een zeemeermin
Volgens Veenstra doet het echtpaar ‘met pijn in het hart’ afstand van het schilderij waarop niet alleen Terpstra, maar ook nog papegaaien, een geit, de Dalai Lama, een zeemeermin, sterrenhemel, een non en een aantal wanhopig kijkende kinderen staan. “Het is een absurd doek”, omschrijft hij het schilderij dat 80 bij 100 centimeter is. “Te groot dus om even weg te moffelen op het toilet.”

De schilder vertelt ons wat er allemaal op te zien is: het geitje staat voor het geboortejaar van Erika, zoals dat in de Chinese astrologie staat. De twee papegaaien (ara’s) staan voor haar sterrenbeeld tweelingen. Daarbij heeft hij het sterrenbeeld weegschaal afgebeeld in het schilderij, omdat Erika in zijn ogen niet echt van weegschalen zou houden en alle andere stukken beelden iets uit van haar persoonlijkheid en leven. De zeemeermin voor haar zwemcarriére, de politica, de zorgster voor kinderen en de monnik voor haar religieuze interesses. In zijn ogen wilde Erika het schilderij niet hebben, omdat het haar te veel weerspiegeld en mensen nou eenmaal niet graag met zichzelf geconfronteerd worden.

Wat vind jij van het schilderij? Laat het ons weten!

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld Veilinghuis Klinkhamer, Hollandse Hoogte