Waarom kussen we met kerst onder de maretak? Dit is het antwoord

 

Raar maar waar: het begon als een oorlogstraditie

Er zijn van die tradities, waarvan we eigenlijk geen idee meer hebben waar het vandaan komt. Kussen onder de maretak is zo een. Maar waarom kussen we eigenlijk onder de maretak? We zochten het voor je uit!

Wij vermijden de maretak de komende weken even…

Vrede

De Kelten en de Germanen zagen de maretak als een heilige plant. Hij zou vrede brengen en wie onder deze tak stond zou gelijk alle wapens moeten laten vallen en vrede sluiten. Deze gewoonte is toen overgegaan in de geromantiseerde kersttraditie, waarbij we inplaats van vrede vragen om een kus.

Trouwbelofte

In de achttiende eeuw werd deze traditie wat extremer. Als een vrouw onder de maretak stond was ze aan de goden overgeleverd. Een man die zag dat ze onder deze tak stond kon haar een vriendschappelijke kus geven, maar voor hetzelfde geld had ze een trouwbelofte vast! Als je niet van plan was te trouwen dan was dat best een ding. Ook als je niet gezoend of gekust werd had dit een pijnlijke betekenis. Als er geen kus uitgedeeld werd aan de vrouw onder de maretak, had niemand interesse in haar. Ze kon trouwen dat jaar dan ook maar beter vergeten. Pijnlijk…

Lees ook: 4 handige tips om Kerstmis te vieren met een beperkt budget

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash