Waarom hebben we eigenlijk weekend? Het antwoord is niet wat je verwacht…

Wij zouden ons geen week zonder weekend kunnen voorstellen

Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn dol op ons weekend. We kunnen ons geen week zonder voorstellen en leven er elke week weer naar toe. Toch rees bij ons de vraag: waarom hebben we eigenlijk twee dagen weekend? Tijd om eens op onderzoek uit te gaan…

Is het al bijna weekend?

Religie

De zondag werd ingevoerd vanuit een religieus oogpunt. Mensen moeten altijd een dag rust nemen en dat werd op zondag gedaan. Op zondag mocht men dan enkel noodzakelijk werk verrichten, zoals zorgen in ziekenhuizen en het melken van de koeien. Elke andere vorm van werk was op die dag niet toegestaan. In de westerse wereld is het christelijke geloof het grootst, het is dan ook logisch dat de vrije zondag bij wet geregeld is.

Economie

De vrije zaterdag kwam pas later. Amerikaanse arbeiders hadden vroeger maar een dag vrij, maar doordat het land in een economische crisis verkeerde, wilde men banen creëren. Dit deden ze door iedereen een extra vrije dag te geven. In 1938 kwam er een wet die vastlegde dat mensen vijf dagen mochten werken en maximaal veertig uur. In Nederland kwam zo’n zelfde wet later. Pas in de jaren zestig werd dit ingevoerd en sindsdien heeft men standaard twee dagen in de week vrij.

Lees ook: Dit vertelt jouw handschrift over je persoonlijkheid

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Quest | Beeld: pexels