Waarschuwing: ‘gratis’ apps kunnen soms honderden euro’s kosten


Zonder dat je het weet kunnen ‘gratis’ apps flink wat geld kosten

Een belangrijke waarschuwing voor gebruikers van het besturingssysteem Android. In de Play Store worden namelijk ‘gratis’ apps aangeboden aan de hand van een probeerabonnement. Dit houdt in dat gebruikers de app gratis kunnen downloaden voor een bepaalde proefperiode. Wanneer deze periode is verstreken kunnen er wel honderden euro’s (zonder aankondiging) van de rekening worden afgeschreven voor de app.

Google heeft aangegeven voorlopig nog geen actie te ondernemen tegen deze apps.

Proefabonnement

Een app dat op dit moment veel genoemd wordt een meedoet aan deze praktijken is ‘Voice Recording Free’. Na het installeren van de app wordt de gebruiker gevraagd om het gratis proefabonnement te starten. Zet je het abonnement na drie dagen niet zelf uit? Dan krijg je een rekening van een slordige 210 euro opgestuurd. Uit diverse gegevens blijkt dit tafereel maandelijks voor te komen bij Android gebruikers. Wanneer je niet doorhebt dat het geld wordt afgeschreven kunnen de kosten oplopen tot in de honderden euro’s.

Torenhoge rekening

Voor een Amerikaanse Reddit-gebruiker kwam het helaas te laat en hij ontdekte op harde wijze hoe het systeem van deze apps werkt. Hij kreeg een rekening van omgerekend 265 euro voor het abonnement van een app. De Reddit-gebruiker ging vanzelfsprekend verhaal halen bij de Play Store-eigenaar Google, maar daar kwam de man van een koude kermis thuis. “De rekening is helaas terecht”, zo weet Google hem te vertellen. Het enige dat de gebruiker kan doen is een slechte recensie achterlaten. In totaal heeft de app zo’n 40.000 downloads. “Dan kan ik toch niet de enige zijn met een gigantische rekening?”, zo vraagt de man zich af. “Het is duidelijk dat de truc bewust in de app is gestopt om ‘legitiem’ geld te trekken van onwetende gebruikers.”

Tips

Om jezelf te redden van al deze vervelende ongemakken heeft een cybersecurity-expert een aantal handige tips op een rijtje gezet. “Lees de reacties onder de app, daar blijkt al snel of er iets vreemds aan de hand is. Als de app vraagt voor een probeerabonnement, maak dan allerlei reminders aan voor de verloopdatum van dat abonnement.” De belangrijkste tip is: gebruik je goede verstand. “Als je een app downloadt met een functionaliteit die geen gigantische impact heeft, besef dan: waarom zou ik hiervoor willen betalen?”

Het AD heeft Google Nederland om een reactie gevraagd, maar heeft vooralsnog geen reactie gekregen. Hieronder zie je een goed voorbeeld van een dergelijke proefperiode voor een app in de Play Store van Android.

Lees ook: Dit is hoe je overbodige Whatsapp-data van je smartphone kunt verwijderen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels