Waarschuwing: middel tegen wratten kan brandwonden en blaren veroorzaken

Diverse producten om wratten te behandelen kan brandwonden veroorzaken

Het bijwerkingscentrum Lareb waarschuwt voor een aantal producten om wratten mee te behandelen. Het zou gaan om de producten Wratweg, Wrattentinctuur en merkloze oplossingen met monochloorazijnzuur. Lareb geeft aan vier meldingen van brandwonden bij gebruik van de antiwrattenmiddelen te hebben ontvangen.

Pas op met deze antiwrattenmiddelen.

Monochloorazijnzuur

Twee van de vier meldingen betroffen kinderen van zes en acht jaar oud. Het flesje met het antiwratmiddel is daarbij per ongeluk omgestoten, waardoor brandwonden bij de kinderen zijn ontstaan. In de genoemde producten zit monochloorazijn (mca). Dit middel dient alleen op de wrat zelf aangestipt te worden, niet op de huid rondom de wrat. Gebeurt dit toch, dan ontstaan er mogelijk brandwonden of blaren op de huid.

Deskundige begeleiding

Het gebruik van monochloorazijnzuur wordt in de richtlijnen voor huisartsen niet aangeraden. Alleen onder begeleiding van een specialistische deskundige met trichloorazijnzuur (vergelijkbaar met monochloorazijnzuur) mag een wrat worden behandeld.

Brandwonden

De middelen Wratweg, Wrattentinctuur en de merkloze oplossingen met mca waar Lareb voor waarschuwt zijn te koop bij de drogisterijen in Nederland. Dit mag, maar de deskundige begeleiding ontbreekt hier wel bij. Volgens het bijwerkingscentrum is de kans dat brandwonden ontstaan groot. De meldingen zijn door het centrum doorgegeven aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Lees ook: Terugroepactie maagzuurremmers: mogelijk kankerverwekkende stof

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Wikimedia Commons, auteur: Steven Fruitsmaak