Wachten met je testament tot je oud bent? Liever niet en dít is waarom

testament

Wacht niet met je testament tot het niet meer kan

Je wil eigenlijk liever niet aan de dood denken en dus stellen we het maken van een testament vaak uit. Niet handig, omdat een testament namelijk niet alleen is voor als jij plotseling komt te overlijden. Ook als je onverwachts ziek wordt of dingen niet meer zelf kan beslissen is het heel waardevol.

Tips en Weetjes legt uit waarom het slim is om nu te beginnen met je testament.

Wilsbekwaam
Vaak komt een testament pas in beeld als het te laat is. Als iemand al in een vergevorderd stadium van dementie zit dan is het heel lastig om een testament te maken, omdat degene dan niet als ‘wilsbekwaam’ kan worden aangemerkt. Dat betekent dat je niet in staat bent om zelf beslissingen te maken. Het is daarom heel belangrijk om het nu al te regelen, zodat jij er straks zeker van bent dat jouw lieve hond Bello niet naar het asiel hoeft als je komt te overlijden.

Beslissingen
Daarbij is het belangrijk om een bewindvoerder aan te wijzen. Dit is iemand die de beslissingen maakt als jij dat zelf niet meer kan. Dit kan bijvoorbeeld zijn als jij in een coma raakt. Als je zelf niemand aanwijst, doet de rechter dat en dan loop je het risico dat je krenterige nichtje niet wil dat jouw haar geknipt wordt om geld te besparen om de erfenis wat groter te houden.

Getrouwd
Als je getrouwd bent is het ook heel belangrijk. Veel mensen denken dat dingen automatisch geregeld worden als ze in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Dat is niet het geval. Als jij namelijk wilsonbekwaam wordt en je geen toestemming hebt gegeven over het gebruik van het vermogen moet de partner in kwestie overal toestemming voor vragen. De reparatie van de auto, die ene vakantie, niks kan zonder inmenging van de rechterlijke macht. Dit zorgt voor veel stress en is vaak emotioneel heel zwaar voor de partner. Probeer dit dus voor te zijn en regel het nu je volledig bij zinnen bent.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash