Was het Marijke of toch Ingrid? Dít is waarom je iemands naam niet kunt onthouden

naam

Je hoeft je er niet voor te schamen, je kan er niks aan doen!

Nieuwe mensen ontmoeten is altijd spannend. Of het nu de eerste dag op je nieuwe werk is of je de familie van je nieuwe vriend(in) voor de eerste keer ziet. Je geeft ze een hand, ze zeggen hun naam en zodra hun hand de jouwe loslaat, ben je de naam alweer kwijt. Hoe kan het toch dat je zo slecht bent in het onthouden van namen?

Het menselijk brein is er niet voor gemaakt om namen te onthouden.

Evolutionair bepaald
Je hoeft je er niet voor te schamen, je kan er namelijk niets aan doen. Dokter David Ludden zegt dat het evolutionair bepaald is dat mensen hun ‘soortgenoten’ eerder herkennen aan het gezicht dan aan een naam. Ook met bedenken wáár je iemand van kent is dat het geval. Je weet vaak nog wel dát je iemand kent, maar niet waarvan. We linken mensen niet snel aan een naam of plek. We slaan enkel hun uiterlijk op in ons brein.

Associaties
De reden dat we namen vergeten is dat namen niet specifiek bij een bepaald persoon horen. Het is volledig willekeurig. De Paula’s in de wereld zien er echt niet allemaal hetzelfde uit. Dat maakt het voor het menselijke brein nog lastiger om een naam aan een persoon te koppelen. Bij producten kunnen we dat wel. Bij een appel denk je gelijk aan een soort fruit en appels hebben ook altijd dezelfde soort vorm. Dat maakt het voor onze hersenen veel makkelijker. Door associaties kunnen we iets beter onthouden.

Het is daarom echt niet erg om nog eens te vragen wat de naam van iemand ook alweer was. Het is evolutionair bepaald om dat te vergeten, je kan er écht niks aan doen!

Dit later nog eens lezen? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie