Kippenvel: weduwe Eberhard van der Laan schrijft ontroerende column over gemis

Eberhard

De weduwe van Eberhard van der Laan schreef een prachtige column

Het is inmiddels vier maanden geleden dat burgermeester Eberhard van der Laan op 62-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker. Zijn weduwe Femke schreef een ontroerende column in het Parool over haar leven na het overlijden van haar geliefde man en vader van haar drie kinderen. 

“De tijd waarin je iemand mist, is nooit kort”, schrijft Femke van der Laan (39) in het ontroerende stuk.

Het leven na Eberhard

Femke is sinds januari de nieuwe columniste van de krant, ze was al eerder werkzaam als eindredacteur en journalist. Elke zaterdag schrijft ze over haar leven na de dood van Eberhard, een openhartig beeld van een weduwe die na het verlies van haar man het leven met drie kinderen moet voortzetten.

Al eeuwen geen knuffel gehad

“Vind je het eigenlijk lang of kort?”, vroeg Femke aan haar jongste zoon (9) toen Eberhard vier maanden geleden was overleden. “Lang natuurlijk,” was zijn antwoord. “Het is zelfs al een ander seizoen.” Het valt Femke op dat veel mensen zeggen dat het ‘kort geleden’ aanvoelt dat Eberhard overleed, maar voor haar en haar kinderen voelt het niet zo. “Als je negen jaar bent, werkt dat anders. Dan is het gewoon lang geleden. Toen was het herfst, nu is het winter. Je hebt een grotere schoenmaat. Je hebt al eeuwen geen knuffel meer van hem gehad”, schrijft ze.

Nooit kort

“Natuurlijk is vier maanden lang als je negen jaar bent en je vader is dood. Het werkt ook zo als je dertig jaar ouder bent en je man is overleden. Eberhard is al heel lang dood. Mijn voeten zijn gelukkig niet gegroeid sinds oktober en je moet mij vooral niet op een grasveld tegen een bal laten schoppen, maar ook ik heb al eeuwen geen knuffel meer van hem gehad. De tijd waarin je iemand mist, is nooit kort,’’ sluit Femke haar column af.

Wat een ontroerend stuk en erg mooi geschreven. Lees de hele column hier

Bron: Parool | Beeld Hollandse Hoogte