Weerdeskundigen leggen uit: wordt het een witte kerst of niet? 

We hopen er stiekem allemaal op

In elke kerstfilm zien we het in principe terug: sneeuw. Dwarrelende sneeuwvlokjes op kerstavond, een flinke laag sneeuw op eerste kerstdag en een – als het even kan – een dik pak ijs op tweede kerstdag. Het lijkt zo romantisch, alleen in real life maken we dit tijdens de kerstdagen zelden mee. Omdat we de hoop nog niet opgeven, laten we de weerdeskundigen van Weeronline ons het verlossende woord geven. Wordt het een witte kerst of niet?

Waar hoop jij op?

Witte kerst

Meteoroloog Jaco van Wezel legt op Weeronline uit uit: “In de feestmaand december wordt ons veel zacht en nat weer voorgeschoteld. Het hoofdgerecht bestaat waarschijnlijk uit zuidwestenwinden die milde oceaanlucht en regenzones aanvoeren.” Van Wezel legt uit wat deze windrichting betekent voor de weersomstandigheden: “Dit betekent dat het minder vaak vriest en sneeuwt dan gemiddeld, maar ook in zachte wintermaanden komt het op sommige dagen wel tot vorst en sneeuw.”

Gemiddeld

Volgens de meteoroloog ligt de temperatuur tijdens de kerstdagen rond de 5 graden. Dit is iets hoger dan normaal, aangezien de temperatuur rondom de kerstdagen vaak gemiddeld 3,7 graden is. Je kunt het nu zelf al invullen: deze temperatuur betekent natuurlijk geen sneeuw. Volgens Van Wezel wordt het namelijk een natte decembermaand.

Er is hoop

Ondanks dat al deze voorspellingen niet heel positief zijn, is volgens Van Wezel niets onmogelijk. “De kans op een witte kerst is standaard heel klein in Nederland”, geeft de meteoroloog aan. “Maar als we positief blijven, dan is het niet onmogelijk. Wanneer de wind precies op het juiste moment kortstondig uit het koude oosten waait, zitten we zo in de vorst. Wanneer er dan ook nog neerslag in aantocht is, stijgt de kans op sneeuw”, geeft Van Wezel aan. Kortom: we blijven duimen!

Lees ook: Shoppen maar: bij deze webshops sla jij je slag tijdens Black Friday 2019

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle, Weeronline | Beeld: Unsplash