De weg op met gladheid en sneeuw? Dít moet je dan doen!

gladheid

Zó rijd je veilig tijdens gladheid

Maandagmiddag krijgt het hele land te maken met code oranje; een waarschuwing voor grootschalige gladheid. Dit kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Rijkswaterstaat adviseert mensen dan ook om zo veel mogelijk thuis te blijven. Moet je toch de weg op? Zorg er dan voor dat je deze tips van de ANWB zoveel mogelijk opvolgt. 

1. Houd afstand
Wanneer de wegen glad zijn is de remweg langer dan normaal. Wanneer je opeens moet remmen kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. Houd daarom tijdens gladheid voldoende afstand: ga minimaal twee, maar liever drie of vier seconden achter je voorganger rijden. Als iemand dan remt, heb je voldoende tijd om dit op te vangen.

2. Kijk ver vooruit
Kijk op gladde wegen zo ver mogelijk voor je uit, dan rijd je eerder in een goede lijn en is de kans dat je gaat slingeren – en dus slippen – minder groot.

3. Trek op in zijn twee
Optrekken vanuit stilstand kan bij gladde wegen zorgen voor glijpartijen. Om een dergelijke situatie te voorkomen, kun je optrekken in de tweede versnelling. Dit is ook een uitkomst wanneer je vastzit in de sneeuw en niet weg kunt komen. Zorg ervoor dat je weinig gas geeft en dat je de koppeling heel langzaam op laat komen. Stuur daarnaast rustig en rem niet abrupt.

4. Noodstop
Ben je genoodzaakt om een noodstop te maken, dan is het belangrijk dat je ABS in werking wordt gesteld. Dit antiblokkeersysteem werkt alleen wanneer de remdruk hoog gehouden wordt. Om de ABS in werking te stellen moeten de rem en de koppeling wel tegelijkertijd hard ingetrapt worden. Een dergelijke noodstop maken is in sommige situaties beter dan af en toe remmen, omdat het antiblokkeersysteem ervoor zorgt dat je kunt blijven sturen terwijl je remt.

5. Niet remmen
Maar, in sommige gevallen is het beter om helemaal niet te remmen. In bochten kan remmen namelijk zorgen voor slipgevaar. Laat, wanneer je een bocht nadert, daarom je gas los om vaart te minderen. Geef pas na de bocht weer gas. Glijd je onverwachts toch naar de vangrail toe, blijf dan rustig en ga niet als een bezetene terugsturen; draai je stuur rustig in de goede rijrichting. Je krijgt vanzelf weer grip waarna je de goede kant op gaat.

Lees ook: Oppassen geblazen: code oranje zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties en grote vertraging

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: ANWB | Beeld: Pexels