Wat is gezonder: een vet-arm of koolhydraat-arm dieet? Wij hebben het antwoord!

Welk dieet werkt nu beter? 

Iedereen die graag op zijn of haar voeding let heeft het zich vast weleens afgevraagd: is het beter om koolhydraatarm of juist vetarm te eten? Wat is gezonder? Wij hebben het antwoord op deze prangende vraag.

Gelukkig maar: je hoeft het allebei niet meteen van je dieet te schrappen!

Onderzoek 
Onderzoekers van de Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) beweren dat het schrappen van koolhydraten bevorderlijker is voor je dieet om hart- en vaatziekten te voorkomen. Ze onderzochten de eetgewoontes van 135335 individuen tussen de leeftijd 35 tot 70 uit achttien verschillende landen. Tijdens de follow-up constateerden de onderzoekers dat 4784 van de participanten leden aan een hart- of vaatziekte en dat 1649 van hen eraan waren overleden.

Voeding
Uit het onderzoek bleek dat degenen waarvan hun voeding voor 77 procent uit koolhydraten bestond 28 procent meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden dan mensen wiens dieet slechts voor 46 procent uit koolhydraten bestond. Proefpersonen met een dieet waarin vet 35 procent van de dagelijkse hoeveelheid calorieën innam, hadden 23 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen die minder vet aten.

Beperken
Een van de onderzoekers Mahshid Dehghan benadrukt dan ook hoe belangrijk het is dat om de voedingsrichtlijnen aan te passen. “We moeten de vetinname beperken en de inname van het aantal koolhydraten beperken wanneer die te hoog is.” Gelukkig hoeven we niet meteen te stressen. De gemiddelde Nederlander eet zeker niet elke dag 77% van hun voeding in koolhydraten of 35% in vet. De onderzoekers benadrukken dat het eten van te veel koolhydraten niet goed voor je is, maar het is ook zeker niet gezond om te weinig koolhydraten te eten. Zolang je maar geen snelle koolhydraten  (gebak, taart en koek) binnenkrijgt maar juist uit voeding haalt als volkoren granen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Pixabay