Wie bedenkt eigenlijk de vragen voor De Slimste Mens?

de slimste mens

Dit hadden we niet verwacht!

Met een jury van allesweter Maarten van Rossem en de presentatie in handen van Philip Freriks, heeft De Slimste Mens een flink stel bollebozen voor de camera’s staan. Maar ook achter de schermen is altijd een team van slimmeriken hard aan de bak. Want wie verzinnen toch iedere keer al die vragen?

De Slimste Mens

Al jaren is de quiz razend populair en op dit moment draait de quiz dan ook voor het twintigste (!) seizoen op rij. Vanaf de bank wordt massaal meegespeeld met het vragenvuur en op Twitter stromen tijdens afleveringen de reacties binnen. Soms gaat het om de kandidaten, die met hun karakter indruk weten te maken. Maar soms gaat het ook om de vragen: want er blijkt maar weer dat niet iedereen het altijd eens is met de antwoorden die er van de kandidaten verwacht worden.

Vragen bedenken

Wij hebben ons dan ook zeker al eens afgevraagd wie er eigenlijk achter al die vragen zitten. Bij Veronica Superguide licht eindredacteur Harm-Jan Kinkhorst een tipje van de sluier op. “We maken met een groep redacteuren de vragen en bedenken antwoorden voor bijvoorbeeld de rondes waar je als kandidaat moet associëren, zoals de Open Deur-vragen. Daar is niet één absoluut antwoord op te geven dus kiezen we voor vier feitelijke antwoorden, en een leuk triviaal dingetje waarmee de kandidaat zich echt als kenner kan onderscheiden”, legt hij uit. Maar daar houdt het nog niet op. Hij laat namelijk weten dat het team van redacteurs “ook maar in een bubbel zitten.”

Van A naar Beter

En daarom is er nog een andere groep betrokken bij de vragen. Kinkhorst legt uit dat er een heus De Slimste Mens-testpanel bestaat. Dat zijn fans van de quiz die vanuit het hele land langskomen om de vragen te testen. En dat helpt ontzettend, legt hij uit aan Veronica Superguide. “Iemand appte een keer dat-ie wat later kwam want de trein uit Winschoten had vertraging. Toen dacht ik: jeetje, die mensen doen echt een behoorlijke opoffering om met enorm veel plezier drie uur achter elkaar onze vragen te testen.” Maar het resultaat mag er zijn: “We zijn er maar wát blij mee. Het programma is er echt beter door geworden.” Kortom: groot fan van De Slimste Mens? Geef je dan eens op voor het testpanel. Zo weet je straks nog voor de uitzendingen wat de juiste antwoorden zijn. Zo scoor je straks in elk geval hoger dan je familie en vrienden.

Lees ook: Reacties op terugkeer Jan Rot bij De Slimste Mens: ‘Geweldig en ontroerend’

Bron: Veronica Superguide | Beeld: KRO-NCRV