Wie kent het bizarre makeover-programma ‘The Swan’ nog? Oud-deelneemster doet een boekje open!

‘Ik heb er een depressie aan overgehouden’

Wie vroeger vaak naar de televisie keek, heeft het Amerikaanse makeover-programma The Swan vast wel eens voorbij zien komen. In het programma krijgt een groep ‘lelijke’ vrouwen een makeover en niet zo maar eentje: hun hele lichaam wordt door middel van plastische chirurgie onder handen genomen. Ook wordt het karakter van de dames zoveel mogelijk veranderd..

Plastische chirurgie
In het programma werden zestien vrouwen, die er overigens prima uitzagen, door een panel van plastisch chirurgen, een tandarts, een life coach, een trainer en een stylist beoordeeld. In iedere aflevering werden twee vrouwen van top tot teen onder handen genomen; hun gezicht werd verbouwd door middel van plastische chirurgie en ook ondergingen de vrouwen liposuctie voor hun lichaam. Aan het einde van iedere aflevering werd één van de twee vrouwen uitgekozen; zij moest dan meedoen aan de verkiezing aan het einde van het seizoen.

Negatieve reacties
Het programma draaide twee seizoenen voordat het van de buis werd gehaald vanwege te lage kijkcijfers. Ook ontving het programma heel erg veel negatieve reacties omdat men vond dat het programma vrouwen aanmoedigde plastische chirurgie te ondergaan in plaats van aan zichzelf en hun zelfbeeld te werken. Critici beoordeelden de show als ‘onsmakelijk’, ‘pijnlijk’ en ‘denigrerend’. Niet lang nadat het programma van de buis werd gehaald deden de deelnemers hun mond open over de gang van zaken tijdens de opnames.

Depressie
Zo vertelt deelneemster Lorrie Arias dat ze na haar deelname depressief en bipolair werd en een agorafobie kreeg. Ook vertelt ze dat het programma haar body dismorphic disorder heeft opgeleverd. Al het gewicht dat ze destijds is kwijtgeraakt zit er weer aan en ze weigert haar huis te verlaten. In de twee maanden waarin Lorrie alle operaties onderging mocht ze haar nieuwe uiterlijk niet zien; pas op het podium werd haar een spiegel voorgehouden. Lorrie was niet blij, draaide compleet door en schreeuwde naar de producer dat ze haar ‘eigen gezicht terug wilde’. Ook vindt ze het belachelijk dat de producers van de show niet aan nazorg deden: “Zo’n complete verandering is heel heftig, de show had hiervoor therapie moeten aanbieden.”

Heb jij het programma ook gezien? Wat vond je ervan?

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Vice | Beeld: The Swan