Zomer- of wintertijd: wat is de ‘echte’ tijd?

Zaterdagnacht schakelen we weer naar wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover: de tijd gaat een uurtje terug. Dat betekent dat we een uurtje langer kunnen slapen. Het is nog helemaal niet zo lang gebruikelijk dat we de klok een uurtje verzetten. Tot een eeuw geleden hanteerden we maar één tijd, maar welke was dat ook al weer? Wat is nu de ‘echte’ tijd: zomer- of wintertijd?

We hebben het antwoord voor je.

Gordijnen dicht

Als je een grote hekel hebt aan het verzetten van de klok, dan is de schuldige de Britse William Willet. Hij kwam een eeuw geleden met het idee om de klok een uur vooruit te zetten in de zomer. Hij had hier toentertijd een goede reden voor. Hij reed in de zomer namelijk met zijn paard naar de bossen en hij zag dat in de ochtend veel mensen hun gordijnen nog dicht hadden, ondanks dat het al licht was buiten. Dit vond hij zo zonde van het daglicht, dus toen kwam hij op het ingenieuze idee om de klok een uurtje vooruit te zetten.

Eerste Wereldoorlog

Het is vandaag de dag geen populair idee, maar dat was het eigenlijk toen ook niet. De regering was bang voor de gevolgen, maar halverwege de Eerste Wereldoorlog werd de klok toch verzet. William heeft dit zelf niet meer kunnen zien, omdat hij een jaar daarvoor overleed. De regering koos hiervoor, om de productie van kool te stimuleren, maar uiteindelijk vond iedereen het juist wel prettig. Sinds die tijd zetten we dus elke keer de klok voor- of achteruit. De échte tijd is dus de tijd waar we de klok in de zaterdag op zondag heenzetten: de wintertijd!

Lees ook: Even kijken: zo ziet een van de duurste huizen van Nederland eruit

Dit bericht bewaren? pin ‘m op Pinterest!

Bron: Volkskrant | Beeld: pxhere