Wist je dit? Zó komen orkanen dus aan hun naam!

Dus dit is waarom we die orkaan ‘Irma’ noemden!

Afgelopen woensdag werd Sint-Maarten geteisterd door orkaan Irma. De orkaan heeft daar flink huisgehouden, maar waarom noemen wij die storm eigenlijk Irma?

Tot 1979 hadden orkanen alleen mannennamen.

Lijst
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft een lijst met namen opgesteld voor de komende zes jaar. Ze gaan ieder jaar het lijstje af. Voor elk jaar zijn 21 namen vastgelegd in alfabetische volgorde. Na die zes jaar begint het WMO weer aan het begin. In 2023 kunnen we dus weer een orkaan genaamd Irma tegenkomen.

Uitzonderingen
Er zijn alleen wel uitzonderingen. Het land waar de orkaan huisgehouden heeft mag bepalen of de naam nogmaals gebruikt mag worden. Zo is de naam Katrina van de lijst verbannen toen die storm in 2005 veel gevolgen heeft gehad voor de Verenigde Staten. Nederland mag bepalen of Irma nogmaals langs mag komen, omdat Sint-Maarten getroffen is door de orkaan. Ook Cuba, Haïti en de Verenigde staten hebben hier een stem in.

Vrouwennamen
Eerder werden er alleen mannennamen gebruikt om een storm aan te duiden. In 1979 kwam hier echter verandering in. Dennis de Wit van het RTL Nieuws vertelt waarom: “Voor de jaren zestig hadden orkanen alleen maar namen van mannen. Een groepje vrouwen vond dat belachelijk en die hebben het voor elkaar gekregen dat het nu om en om gaat.”

 

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pixabay