Wordt Louis van Gaal de nieuwe bondscoach? KNVB gaat in gesprek

louis van gaal

Wat denk jij, helpt Van Gaal ons naar een kampioenstitel?

Na de jammerlijke uitschakeling van Oranje tijdens het EK enkele weken geleden, werden al snel de banden met bondscoach Frank de Boer doorgesneden door de KNVB. En nu, slechts tien dagen later, lijkt er al een opvolger in het vizier: Louis van Gaal.

Gaat Van Gaal voor derde termijn als bondscoach?

Donderdag bleken KNVB-directeuren Nico-Jan Hoogma en Eric Gudde naar Portugal afgereisd. Het doel? Een gesprek aangaan met Louis van Gaal. De bijna-zeventigjarige voormalig bondscoach staat voor de KNVB bovenaan het verlanglijstje voor de functie. Het zou zijn derde termijn worden als bondscoach van het Nederlands elftal. Om je geheugen op te frissen: het was onder leiding van Van Gaal dat Nederland het in Brazilië schopte tot de derde plek van het WK.

Spelers (niet) betrokken

Ook vorig jaar bleek Van Gaal al in beeld bij de KNVB. De keuze is toen echter toch op Frank de Boer gevallen. Dit had een opvallende reden: de spelers hadden aangegeven het niet te zien zitten om met Van Gaal aan het roer te spelen. “Na alles wat de spelers over hem hebben gezegd, zou hij weleens met achterstand binnen kunnen komen”, vertelt oud-international Ron Vlaar bij de NOS. Maar nu lijkt het er dus op dat de spelers buitenspel gezet worden. Jeroen Stekelenburg, Oranje-expert bij de NOS vertelt: “Die hebben hun krediet verspeeld. Ze kregen destijds hun zin: doorgaan op de lijn-Koeman, geen autoritaire trainer. Maar na de mislukking op dit EK heeft de KNVB besloten alsnog naar Portugal te gaan. Ik denk niet in samenspraak met de spelers. En dat hebben ze maar te accepteren.”

Toch geen Van Gaal?

Inmiddels is het alweer even geleden dat Van Gaal een team in het topvoetbal coachte. In 2016 eindigde hij bij Manchester United zijn lange en indrukwekkende carrière. “Ik denk niet dat hij het gevoel met het topvoetbal is verloren, maar vijf jaar is wel lang”, noemt Stekelenburg. Er is echter haast geboden: vanaf 1 september speelt Oranje in een week tijd drie matches in de WK-kwalificaties.  Misschien dus met Van Gaal aan het roer, maar dat staat nog absoluut niet vast.

Lees ook: Tweede Kamer stemt voor boycot WK voetbal in Qatar

Bron: NOS | Beeld: Brunopress