Wow, wist jij deze dingen al over je favoriete Disney-prinsessen?

disney prinsessen

Deze 22 bijzondere dingen schuilen er achter je favoriete Disney-films

Jaaaa, wat kunnen we genieten van Disney-films. Pracht en praal, een lach en een traan, glitter en glamour: ze hebben het allemaal. Maar wist je dat er achter alle prachtige animaties vaak veel meer schuilgaat dan je denkt? Dit wist je vast nog niet over je favoriete Disney-prinsessen!

1) Merida weigert te zingen

Van alle Disney-prinsessen tot nu toe is Merida de enige die niet zingt. De Schotse prinses is daarvoor net iets te druk met het redden van haar moeder en het rondrijden op haar paard.

2) Verminkingen

Misschien heb je wel vaker gehoord over de duistere verhalen die origineel schuilgingen achter de kindvriendelijke sprookjes die Disney er van heeft gemaakt. Dit geldt ook voor de stiefzussen van Assepoester. In het originele verhaal snijden zij namelijk stukken van hun voeten af, om zo in dat felbegeerde glazen muiltje te passen. Oei!

3) Geen schoeisel

Een prinses die helemaal de andere kant opgaat, is Rapunzel. Zij gaat voor het grootste gedeelte van de film op blote voeten door het leven. Haar stemactrice, Mandy Moore, doet dat in het dagelijks leven namelijk ook. Hierdoor werden de makers van Rapunzel geïnspireerd.

4) Inheemse prinses

Wanneer je denkt aan een prinses die stamt van de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika, dan denk je misschien direct aan Pocahontas. Maar zij was niet de eerste inheemse prinses. Dat was namelijk Tijgerlelie uit Peter Pan. Helaas staat zij niet op de lijst officiële Disney-prinsessen, en gaat Pocahontas er dus met de eer vandoor.

5) Tiana of Madeline?

Wist je dat Tiana eigenlijk Madeleine of Maddy zou heten? Hier kwam echter veel kritiek op. ‘Maddy’ was vroeger namelijk een veelgebruikte naam voor slaven, wisten critici te vertellen. En laat dat nou net een pijnlijk punt zijn voor Disney’s eerste Afro-Amerikaanse prinses.

6) Hergebruikte dansscène

Disney heeft natuurlijk een flink portfolio aan prachtige sprookjesfilms. Om al deze animaties tot in de puntjes uit te werken, kost nogal wat werk. Daarom worden hier en daar wat handige trucjes gebruikt om het werk te versnellen. Zo zijn de dansscènes in Doornroosje en Belle en het Beest namelijk praktisch hetzelfde. Kijk en vergelijk:

7) Getatoeëerde prinses

Misschien had je hier nog helemaal niet zo over nagedacht, maar wist je dat Pocahontas de enige Disney-prinses is met een tatoeage?

8) Broertjes

En van alle Disney-prinsessen is Merida de enige met een stel broers! Geen van de andere Disney-prinsessen hebben broertjes. Ariel, Elsa en Anna hebben zussen, maar daar houdt het ook op.

9) Kinderen

Ook bijzonder: van alle Disney-prinsessen is Ariel de enige met een kind. Je wist het misschien niet omdat de film lang niet zo succesvol bleek als het origineel, maar er bestaat dus een tweede deel (en zelfs een derde) van De Kleine Zeemeermin. In deze film is Ariel getrouwd met Prins Erik, en hebben ze samen zelfs een dochtertje: Melody.

10) Piepjonge prinsessen

Hoewel de films zelf natuurlijk tijdloos zijn, zijn de prinsessen dat niet. Maar wist je dat deze dappere dames vaak piepjong zijn? Jasmine is slechts vijftien jaar oud in haar verhaal. De aller-aller-allerjongste prinses is echter Sneeuwwitje. Zij is pas veertien jaar oud! De meesten van ons waren toen net een beetje gesetteld op de middelbare school, maar zij verlaat dan dus al haar ouderlijk huis.

11) Waargebeurd verhaal

Wist je dat van alle mooie Disney-sprookjes alleen die van Pocahontas gebaseerd is op een waargebeurd verhaal? Pocahontas heeft echt bestaan. Zij heette eigenlijk Matoaka. Ook hier geldt overigens dat Disney het verhaal net iets mooier heeft gemaakt: hoewel Pocahontas in de film een prachtig liefdesverhaal is, was het in het echt niet zo mooi. In de werkelijkheid werd zij namelijk gegijzeld door de kolonisten en vond er onder dwang een huwelijk plaats met John Rolfe toen ze ongeveer zeventien jaar oud was. Ze stierf uiteindelijk op ongeveer twintigjarige leeftijd.

Meer lezen? Op de volgende pagina vind je nog veel meer feitjes over de beroemde Disney-prinsessen. Wist jij nummer 19 bijvoorbeeld al?

Pagina 1/2