Wow, wist jij dit al over vrouwen en mannen? Hier ga je blij van worden!

Alle vrouwen opgelet!

We weten dat mannen in vele dingen toch nét wat beter zijn dan vrouwen (jagen en verzamelen) en dat ze over het algemeen sterker zijn. Maar, als het over een langer leven gaat, dan nemen wij vrouwen toch echt het voortouw.

Vrouwen worden ouder
Des te meer onderzoeken er worden gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen, des te sterker wordt de overtuiging dat de vrouw het sterkste geslacht is. Steven Austad, expert op het gebied van veroudering en het hoofd van de biologieafdeling van de Universiteit van Alabama, zegt dat vrouwen op iedere leeftijd betere overlevers lijken dan mannen. Hij heeft zich de afgelopen jaren gebogen over de vraag die vele wetenschappers al decennialang bezighoudt: ‘Waarom worden vrouwen ouder dan mannen?’ Uit de cijfers blijkt namelijk dat vrouwen zo’n vijf tot zes jaar ouder worden dan mannen. Van de 43 mensen op aarde van wie op dit moment vaststaat dat ze ouder zijn dan 110, zijn er 42 vrouw.

Biologie
Maar hoe is dit mogelijk? Het antwoord is te vinden in de natuur: vrouwen kregen kinderen en moesten voor de kinderen zorgen. Zodra de kinderen op de wereld waren gezet was het nut van de man ‘voltooid’. Voor de vrouwen was het belangrijk om hun opgelopen schade te herstellen; zij moesten immers voor het kroost blijven zorgen. Dit gegeven heeft ervoor gezorgd dat ziektes en infecties meer vat hebben op mannen dan op vrouwen. Dit is echter niet iets wat op latere leeftijd ontstaat; bij pasgeboren jongetjes die exact dezelfde zorg krijgen is de kans dat een jongetje komt te overlijden groter statistisch gezien 10 procent groter dan dat een meisje komt te overlijden.

Gedrag
Dat vrouwen ouder worden heeft echter niet alleen te maken met biologie; ook het verschil tussen het gedrag van mannen en vrouwen kan een hoop verklaren. Mannen zijn roekelozer, maken gevaren vaak kleiner dan ze eigenlijk zijn en kunnen dus minder goed de risico’s van hun gedrag inschatten. Ook wordt veel zwaar werk nog steeds door mannen gedaan, wat gezondheidsrisico’s met zich mee brengt.

Bron: The Guardian | Beeld: ter illiustratie