Twijfels? Zó weet je of je echt te ziek bent om naar het werk te gaan

ziek

Wanneer ben je te ziek om aan het werk te gaan?

De griepgolf is nog niet voorbij, een groot deel van Nederland is al geveld door een snotneus, zere keel en in sommige gevallen flinke koorts. Maar wanneer is ziek nu écht ziek en niet ‘slechts’ een verkoudheidje? Wanneer kun je nog prima werken en wanneer ben je zo ziek dat je beter thuis kunt blijven?

We hebben het allemaal weleens gehad, die twijfel of je beter in je bed kunt blijven of dat je nog kunt werken.

Tweetal vragen

Ben jij weleens thuisgebleven terwijl je beter in bed had kunnen blijven of heb je achter je bureau gezeten terwijl je je eigenlijk te ellendig voelde om echt iets voor elkaar te krijgen? De Britse dokter en presentatrice van het programma Embarassing Bodies bedacht een tweetal vragen die je beiden met ‘ja’ moet beantwoorden voordat je de telefoon pakt om je ziek te melden.

  1. Steek ik anderen aan als ik nu naar mijn werk ga?
  2. Beïnvloeden mijn klachten mijn prestaties en de manier waarop ik dingen beoordeel op mijn werk?

Ziek thuis

Als je deze beide vragen bevestigend kan beantwoorden doe je er goed aan om je ziek te melden en je bed weer in te duiken. Zeker als je bijvoorbeeld in de zorg werkt, kan het gevaarlijk zijn om aan het werk te gaan. Maar ook bij een ‘gewone’ kantoorbaan wil je niet dat door jouw schuld al je collega’s ziek worden!

Toch aan het werk

Als het antwoord op deze vragen ‘nee’ is en je gaat toch aan het werk, zorg er dan voor dat je extra let op hygiëne. Was je handen direct als je hoest of niest, gooi gebruikte tissues meteen in de prullenbak en maak je bureau en toetsenbord regelmatig schoon.

Lees ook: Het heerst weer: zo zorg je ervoor dat jij die verkoudheid niet overneemt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie, Pexels