Je kunt dus echt ziek worden van de zomertijd


Veel mensen hebben last van de zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag om 02.00 uur gaat de klok weer een uur vooruit. Dit betekent dat we dus een uurtje verliezen en daarmee een uur korter slapen. Niet zo’n probleem toch, aangezien het in het weekend is? Blijkbaar wel, want veel mensen hebben er daadwerkelijk veel last van.

De zomertijd zou ons hele ritme in de war gooien.

Zomertijd

De zomertijd is ingevoerd in 1977 toen er een energiecrisis was in Nederland. Door de zomertijd zou het ‘s avonds een uur langer licht zijn, waardoor de lichten dus niet zo snel aan hoeven. Klinkt ideaal, want zo heb je dus gedurende de dag meer licht. Toch blijkt uit recent onderzoek dat de zomertijd eigenlijk heel slecht voor ons is als mens.

Ongezond

Chronobiologen zijn blij met het feit dat het Europees Parlement de zomertijd per 2021 wil afschaffen. Volgens hen is de zomertijd zelfs zeer ongezond voor ons, omdat ons hele ritme in de war wordt geschopt. “In de zomer hebben we die prachtige lange ochtenden die helpen onze biologische klok aan te passen. Door naar zomertijd over te schakelen, ben je dat hele voordeel kwijt. We moeten nu wéér aan dat uur gaan wennen. Zo vergooien we achteloos een goede kans op betere gezondheid”, vertelt chronobioloog Martha Merrow aan Metro.

Biologische klok

We kunnen de klok wel verzetten, maar onze biologische klok kun je niet voor de gek houden. Die ‘voelt’ de tijd aan het licht. Door de klok te verzetten, verandert wellicht onze zogenaamde sociale klok, dus hoe laat we op werk moeten zijn, maar onze biologische klok blijft bij het oude ritme. Hoewel je misschien eerst al lichtjes wakker werd vóór je wekker, wordt je nu ineens ruw in je slaap verstoord omdat het voor je gevoel een uur vroeger is. Dit maakt mensen vermoeid en minder productief.

Diabetes

Uit onderzoek is gebleken dat je na een paar weken slecht slapen al een hogere kans op diabetes hebt. Bijslapen in het weekend werkt niet. Er is vroeger geprobeerd om alleen de zomertijd aan te houden, maar dan werd het in de winter pas om half 10 ‘s ochtends licht. Hierdoor kregen meer mensen last van de winterdip. De voorkeur zou dus uitgaan naar de wintertijd. Toch zijn ook hier tegenstanders, omdat het door een permanente wintertijd in de zomer ook sneller donker wordt ‘s avonds. Hierdoor zou meer energie verspild worden.

Lees ook: Wil je afvallen? Stop dan met déze vijf dingen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Pexels