Tientallen ziekenhuismedewerkers bekeken zonder toestemming ziekenhuisdossier van Barbie

ziekenhuismedewerkers

De ziekenhuismedewerkers hadden geen reden het medische dossier in te zien

Begin dit jaar werd Samantha de Jong met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een zelfmoordpoging deed door middel van een overdosis drugs. De ellende is nog niet voorbij voor de realityster, want onlangs werd door een klokkenluider bekend gemaakt dat het Haga-ziekenhuis het niet zo nauw nam met haar privacy. 

Tientallen medewerkers hebben zonder toestemming of reden het medisch dossier van Barbie bekeken.

Intern onderzoek

Dit meldt een tipgever via klokkenluiderssite Publeaks aan EenVandaag. Het ziekenhuis heeft inmiddels bevestigd dat verscheidene werknemers zonder toestemming het medisch dossier van Barbie hebben ingezien zonder dat zij bij de behandeling betrokken waren en dus ook geen reden hadden om het dossier te bekijken. Ook meldt het ziekenhuis dat er vorige maand een intern onderzoek is geopend. Daarnaast heeft het ziekenhuis een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, iets wat sinds 2016 verplicht is bij datalekken.

Mogelijk ontslag

De medewerkers hadden toegang tot de medische gegevens via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft. Om privacy-redenen is dit echter alleen toegestaan wanneer de arts in kwestie ook daadwerkelijk medisch betrokken is bij de patiënt. De medewerkers die dit dus niet waren en alsnog de medische gegevens hebben ingezien wachten zeker maatregelen, zo laat het ziekenhuis weten. Personeel dat bijvoorbeeld al vaker de fout in is gegaan wordt mogelijk zelfs ontslagen: “Wij zijn hier echt van geschrokken.”

Lees ook: Het lenteweer komt eraan: volgend weekend kans op maar liefst 20 graden!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: NOS, Libelle | Beeld: videostill