Zien: verboden aflevering Sesamstraat duikt op op internet

verboden sesamstraat

De aflevering uit werd nooit meer uitgezonden omdat deze ’te eng’ was

De kids zijn er groot mee geworden, en misschien jij zelf ook wel: de vrolijke figuren uit Sesamstraat waren voor velen een vaste prik voor bedtijd. Maar niet álle afleveringen waren zo’n groot succes. Zo was er bijvoorbeeld een aflevering die zó eng gevonden werd, dat deze al snel in de ban is gedaan. Maar gisteren dook deze opeens op op internet. Experts staan nu voor een mysterie.

Verboden Sesamstraat-aflevering

Als je denkt aan Sesamstraat, dan denk je aan vrolijke, knuffelbare figuren. Je denkt aan leren tellen, leren spellen, en levenslessen voor de allerjongsten. Maar soms kiest de show voor een andere aanpak. Zo ook in 1976: toen kwam The Wicked Witch of the West, ofwel de Valse Heks uit The Wizard of Oz terecht tussen de vrolijke figuren van Sesamstraat. Margaret Hamilton pakte hiervoor haar rol uit de originele film van 1939 weer op. In de aflevering is te zien hoe de bezemsteel van Hamiltons karakter in Sesamstraat belandt. Zij zet vervolgens als Valse Heks van het Westen alles op alles om haar vervoermiddel terug te krijgen. Zo krijgt Pino het onder meer zwaar te verduren: de Heks dreigt de grote vogel in een forse plumeau te veranderen.

Verdwenen aflevering

Het verhaal moest kinderen leren om met hun angsten om te gaan. Maar wat bleek? Veel kinderen vonden de aflevering doodeng, volgens hun ouders.  Veel ouders belden en schreven naar de makers van de show. Zij vonden de aflevering veel te eng voor hun kroost. Hierop besloten de makers van de serie dat deze aflevering nooit meer op tv te zien zou zijn. Sindsdien was deze aflevering alleen nog te zien in één specifieke bibliotheek in Washington, en nergens anders. Tot nu.

Online verschenen

Want op de één of andere manier zijn de beelden nu online gezet op het populaire internetforum Reddit. Waar ze vandaan komen? Dat weet niemand. Mogelijk had iemand de oude aflevering destijds opgenomen en nu gedigitaliseerd en online gezet. Nu de aflevering online staat, is deze direct op verschillende plekken opnieuw opgeslagen. Zo zijn er meerdere kopieën gemaakt naar bijvoorbeeld YouTube en Archive.org. Kortom: genieten van een verboden Sesamstraat-aflevering is nu makkelijker dan ooit. Hierboven kijk je de volledige aflevering terug!

Lees ook: 70 jaar Nederlandse televisie: wat was het populairst toen jij opgroeide?

Bron: Metro | Beeld: Brunopress, Reddit