Oei: zo vaak zou je eigenlijk je koffiezetapparaat moeten schoonmaken

koffiezetapparaat schoonmaken

En dit is hoe je dat aanpakt

Ons dagelijks bakkie pleur willen we liever niet missen. We willen dan ook zeker niet dat ons koffiezetapparaat er op een dag zomaar de brui aangeeft. Toch kan dit sneller gebeuren dan je denkt als je de machine niet goed onderhoudt. Zo vaak zou je het apparaat éigenlijk moeten reinigen en ontkalken.

Belang van reinigen en ontkalken

Het grondig schoonmaken en ontkalken van het koffiezetapparaat slaan sommige mensen liever over. Het is echter van groot belang als je het meeste uit de machine wilt halen. “Het ontkalken en reinigen is niet alleen voor de levensduur van het apparaat van groot belang, het komt de smaak van de koffie ook ten goede. Bovendien blijven er met de gewone huis-tuin-en-keukenmiddelen nog altijd koffieresten achter waarin bacteriën kunnen gaan huizen”, zo vertelt Emile Verbeek van reinigingsproductenonderneming Care Club aan Radar. Af en toe een schoonmaakdoekje over het apparaat halen is dus niet genoeg. Het is júist de binnenkant waar je goed voor moet zorgen.

Koffiezetapparaat ontkalken

Ook belangrijk om in de oren te knopen: het reinigen en ontkalken van je apparaat zijn twee verschillende dingen. Bij het ontkalken wordt al de kalk opgelost, bij het reinigen wordt de rest van de binnenkant aangepakt. Je kunt het best beginnen met ontkalken. Hoe vaak je moet ontkalken, is afhankelijk van de waterhardheid in jouw gemeente. Op waterhardheid.nl kun je controleren of je zacht of hard water hebt in je woonplaats. Bij zacht water is één keer in het kwartaal ontkalken voldoende, maar bij hard water kun je dit beter eens per maand doen.

Hoe ga je te werk?

Er bestaan talloze soorten en maten koffiezetapparaten. Om te weten wat het beste werkt voor de machine die jou dagelijks voorziet van een bakkie troost, is het simpelweg het eenvoudigst om de gebruiksaanwijzing te raadplegen. Daarin staat bijvoorbeeld of het apparaat een speciaal ontkalkingsprogramma heeft en zo ja, hoe je dit gebruikt. Je kunt een ontkalkingsmiddel kopen of azijnwater gebruiken. Pas echter op met azijn, want niet elke automaat kan dit aan. Vul het waterreservoir van je koffiezetapparaat voor tweederde met warm water. Voeg hier het ontkalkingsmiddel aan toe en gebruik dan de ontkalkingsfunctie van je apparaat. Beschikt je machine niet over zo’n functie? Zet dan de machine aan zoals je gewoonlijk zou doen en laat het water met ontkalkingsmiddel lopen, in plaats van koffie. Op die manier wordt het apparaat ook gespoeld. Spoel na het ontkalken het waterreservoir en de koffiepot nog eens goed schoon.

Koffiezetapparaat schoonmaken

Naast het ontkalken is het belangrijk om je apparaat te reinigen. Wederom geldt dat sommige koffiemachines hiervoor een speciaal programma hebben. Gebruik dit programma om overige koffieaanslag weg te krijgen. Er bestaan speciale reinigingsmiddelen voor koffiezetapparaten. Gebruik deze liever dan reguliere schoonmaakmiddelen om te voorkomen dat je koffie straks een zeepachtige smaak heeft. Maak met een vochtige doek en een beetje schoonmaakmiddel ook de buitenkant en raakdelen van het apparaat schoon. Het reinigen van het apparaat zouden we nog vaker moeten doen dan het ontkalken, namelijk ongeveer 1-2 keer per week, afhankelijk van hoe vaak jouw koffiemachine staat te pruttelen.

Lees ook: Gooi koffiedik niet weg! Gebruik het voor deze 7 klusjes in huis

Bron: waterhardheid.nl waterhardheid.nl | Beeld: Pexels, Dominika Roseclay