Alle lanceerstandaards afgekeurd: oud en nieuw zonder vuurpijlen?

vuurpijlen
Misschien geen vuurpijlen voor consumenten dit jaar

Dit jaar besloot het kabinet dat vuurpijlen alleen nog maar in een officiële standaard mogen worden afgeschoten. Er is alleen één probleempje: alle geïmporteerde lanceerstandaarden zijn afgekeurd door de inspectie. Deze mogen dus niet verkocht worden. Omdat vuurpijlen alleen nog maar samen met een goede standaard verkocht mogen worden, kan dit betekenen dat er helemaal geen vuurpijlen verkocht kunnen worden.

Een oud en nieuw zonder vuurpijlen?

Vuurpijlen

Afgelopen zomer besloot de overheid dat vuurpijlen voor consumenten niet meer zonder een zogenaamde ‘lanceerbuis’ verkocht mochten worden. Dit betekent dat vuurwerk fors duurder wordt, omdat zo’n lanceerbuis zo’n 4 euro per stuk kost. Wel is het zo dat je er maar één nodig hebt voor meerdere vuurpijlen. Koop je als consument vuurwerk dat de lucht in wordt geschoten, dan ben je verplicht om er zo’n buis bij te kopen.

Afgekeurd

Uit frustratie van vuurwerkverkopers zijn nu alle lanceerbuizen afgekeurd. Dit na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De standaards zouden niet stabiel genoeg zijn. Ook zijn de standaards afgekeurd omdat ze zich niet goed staande hielden bij de intensieve ‘stresstest’. Vooral bij slecht weer zoals wind en neerslag zouden deze lanceerbuizen onvoldoende veilig zijn.

Boos

De vuurwerkbranche is boos op het kabinet. Ze vinden het onzin dat consumenten per se een standaard moeten kopen, omdat “een pijl afschieten vanuit een fles water net zo goed werkt.” Omdat de lanceerbuizen zijn afgekeurd zou geen enkele vuurpijl verkocht mogen worden. Leo Groeneveld, woordvoerder van de vuurwerkbranche, vindt dat er sprake is van “onbehoorlijk bestuur”. “Wij verkopen deze standaards al jaren en ook al lang was bekend dat we deze installaties ook dit jaar zouden gaan verkopen nu ze verplicht zijn gesteld. Dus om dan in november te gaan testen en ons hiermee op te zadelen, dat kan echt niet.”

Omzet

Wel geeft Groeneveld toe dat vuurpijlen ‘slechts’ zeven procent van de totale vuurwerkomzet zijn. Daarnaast gaan er nog genoeg andere vuurwerksoorten de lucht in, zoals cakes. Ook zijn er nog een hoop soorten vuurwerk als fonteinen die gewoon op de grond staan. Vuurwerkverkopers gaan wel kijken of ze nog iets anders kunnen regelen om toch vuurwerkpijlen te verkopen in december.

Lees ook: Jim en Bettina openhartig over gezinsuitbreiding: ‘Je gaat niet roepen dat je op een derde hoopt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels