Zoraya (22) wil niet gereanimeerd worden: “De dood zou een soort cadeautje zijn”

 

zoraya

Zoraya wil niet dood, maar mocht het gebeuren is het ‘een cadeautje’

‘Reanimeer mij niet’ op een penning, het is een behoorlijk niet mis te verstane boodschap die sommige mensen om hun nek hebben hangen. Zo ook de 22-jarige Zoraya, die kampt met een autismestoornis en andere heftige psychische klachten. In 2014 liepen er 20.000 mensen met een dergelijke penning, dit jaar waren dat er al 40.000. Als erkende hulpverleners op zo’n penning stuiten, zijn ze verplicht de wens van een patiënt op te volgen.

Cadeautje
Anders ging het bij een man die recentelijk op Schiphol werd gereanimeerd door een agente die zijn penning niet had gezien. De man was achteraf heel blij dat zijn leven werd gered, maar Zoraya wil zo’n misverstand koste wat kost voorkomen. “Het is niet zo dat ik dood wil, maar mocht mij iets overkomen waarmee het in één keer klaar is, dan zou dat een soort cadeautje zijn.” Ze werkt in een winkel waar soms raar wordt opgekeken als iemand de penning ziet. Ze draagt hem boven haar kleding om haar wens duidelijk te maken, zij wil namelijk écht niet gereanimeerd worden.

Bewuste keuze
Zoraya is blij dat iedereen nu de vrije keuze heeft om zo’n penning aan te vragen, ze hoopt dat het taboe hierdoor minder wordt. Helaas stuit ze ook regelmatig op kwade reacties: “Mensen zeggen: jij weet helemaal niet wat je doet, wat dit betekent! Mensen denken dat omdat ik jong ben, ik er niet goed over nagedacht heb. Maar het is een heel bewuste keuze.” Haar omgeving vindt haar keuze niet makkelijk, vooral haar vriend had het er zwaar mee. “Maar hij respecteert mijn keuze en probeert me ook niet op andere gedachten te brengen. Wel heeft hij aangegeven dat hij niet weet of hij het zou kunnen mij niet te reanimeren mocht er wat gebeuren. Ik hoop het wel, maar ik zou het hem wel vergeven als hij het toch doet.”

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash