70-jarige Nederlandse man deelt kijk op Zwarte Piet en gaat viraal

De man schrijft op Facebook hoe hij tegen Zwarte Piet aankijkt

Het Sinterklaasfeest staat inmiddels niet alleen synoniem voor snoepgoed, cadeautjes en gezelligheid, maar ook voor de zwarte pieten-discussie. Elk jaar zorgt het weer voor verdeeldheid in ons land. De een vindt Zwarte Piet een beledigende verschijning en de andere vindt het een mooie traditie. Ook Roel heeft er een mening over en deze deelt de 70-jarige man op Facebook.

Het bericht van Roel is op moment van schrijven al bijna 7000 keer gedeeld.

Bang

Roel begint zijn bericht door te vertellen dat zijn grootouders zwarte piet nooit gekend hebben. Simpelweg omdat Sinterklaas destijds nog zonder zwarte piet kwam. De zwart geschminkte knecht van de Sint werd pas later geïntroduceerd, zo weet Roel. En die was – zo herinnert de 70-jarige zich – ‘angstaanjagend’. Hij omschrijft de zwarte piet als “Een bangmaker met vuurrode dikke lippen en gouden oorringen, die je met de roe sloeg en zakjes zout uitdeelde aan stoute kinderen.”

Domme piet

Erg slim en leuk was die zwarte piet niet, zo vervolgt Roel zijn bericht. “Toen ik jong was, was Zwarte Piet een krompratende domme knecht van de Sint, waarvoor je moest oppassen omdat hij je, als je stout was geweest, in de zak stopte en dreigde je naar Spanje te nemen om pepernoten van je te draaien. Best beangstigend voor een kind.”

Huilend kindje uit Suriname

De jaren verstreken en Roel kreeg zelf kinderen. Piet was tegen die tijd veranderd in een vriendelijke kindervriend ‘iemand die Sint hielp met kadootjes uitdelen en die niemand kwaad deed’. Maar helemaal onschuldig was zijn verschijning toch niet, zo bleek toen zijn dochter een nieuw kindje in de klas kreeg die uit Suriname kwam. “Mijn dochter vertelde thuis dat ze een zwart pietje in de klas had gekregen, maar dat dat meisje begon te huilen als je dat tegen haar zei.”

Roetvegen

Inmiddels heeft Roel zelf kleinkinderen. Jonge kinderen die nog niets van de discussie snappen, maar die wel wat te vinden hebben over de roetvegen. “Het is toch veel logischer dat hij roetvegen heeft dan dat hij helemaal zwart is”, zei de kleindochter van Roel. Het meisje snapte niet dat iemand pikzwart wordt van het geklim door de schoorsteen. Vieze vegen in het gezicht vond het meisje logischer.

Tradities loslaten

Roel vraagt zich in zijn bericht af of het niet tijd is om de traditie los te laten. “Willen we de tradities van mijn grootouders terug? Of die uit de tijd van mijn ouders? Of die waarmee ik zelf in mijn jeugd bang werd gemaakt? Elke traditie begint ooit ergens en verandert door de tijd heen, doodeenvoudig omdat de omstandigheden veranderen.” Hij vraagt met zijn bericht dan ook aan de voorstanders van Zwarte Piet om het eens anders te bekijken. “Blijf niet hangen in het verleden, maar accepteer dat de tijden anders zijn. Dat we veel nieuwe Nederlanders hebben gekregen die onze cultuur ook rijker hebben gemaakt. En als je echt vindt dat nieuwe Nederlanders uit andere culturen zich niet mogen uitspreken over zaken die hen pijn doen, stop dan ook met het eten van roti, pita, shoarma, en al die heerlijke gerechten die je wel hebt omarmd.”

Lees zijn complete bericht hieronder.

Lees ook: Glennis Grace haalt uit naar Marga Bult vanwege Zwarte Pieten-discussie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Facebook Roel | Beeld: Pixabay