Zwemheld Maarten van der Weijden moest na wakker worden eerst in bad van zijn vrouw

Ook blikt de oud-olympiër terug op zijn avontuur

Vrijwel heel Nederland volgde het zwemavontuur van Maarten van der Weijden op de voet. De Olympisch kampioen had als doel de Elfstedentocht zwemmend af te leggen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ondanks dat een zieke Maarten er niet in slaagde om de tocht uit te zwemmen, wist de sporter heel Nederland te fascineren met zijn buitengewone benefietactie. Nadat hij vanmorgen wakker werd, voelde hij zich een stuk beter dan gisteren. Wel moest hij van zijn vrouw Daisy direct in bad.

Wat een prestatie!

Douchen

Hij wist het voor elkaar te krijgen om maar liefst 163 kilometer te zwemmen in 55 uur. Nadat hij had geslapen en om half zeven vanochtend wakker werd, vertelde zijn vrouw hem wel dat hij direct in bad moest. “Ik werd wakker naast mijn vrouw. Zij zei: ‘Ik heb je de hele tijd begeleid, maar even heel eerlijk, je stinkt en je gaat in bad”, vertelt Maarten lachend in een gesprek met NPO Radio 1. “Ik had vrijdag mijn laatste douche genomen en daarna alleen maar in dat water gelegen, vandaar”, verklaart de zwemheld.

Elfstedentocht

Maarten had zwemmend al 163 kilometer van de 200 kilometer afgelegd, toen hij het zwemmen staakte. De sporter kon door de misselijkheid zijn medicijnen niet meer binnenhouden. De oud-olympiër werd uit het water gehaald en was na zijn zwemtocht totaal gesloopt en werd per brancard naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De sporter was wel fit genoeg om ’s avonds bij het huldigingsfeest in Leeuwarden te zijn. Ondanks dat hij zijn tocht niet afmaakte, ontvangt de sporter niets ander dan lof voor zijn heroïsche prestatie. De benefietactie van de zwemmer wierp zeker zijn vruchten af. Maarten wist het voor elkaar te krijgen om ruim 2,5 miljoen euro in te zamelen voor kankeronderzoek.

Terugblik avontuur

Het gaat inmiddels een stuk beter met de zwemmer. Zo vertelt hij op de radio dat hij wel goed had geslapen en zich een stuk beter voelt dan gisteren. Hoewel de 37-jarige sporter zijn Elfstedentocht vroegtijdig moest staken, voelt hij vooral trots, tevredenheid en blijdschap. “Ik kan zo een bijdrage leveren aan de toekomst van deze patiënten en dat voelt heel fijn. Het waren drie waanzinnige dagen.” Ook laat hij weten dat doneren nog steeds mogelijk is. 

Doneren

Maarten zwom om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Doneren kan rechtstreeks naar  NL70 RABO 0321 549333 tnv. Maarten van der Weijden Foundation.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Hollandse Hoogte, Maarten Hartman