14x de beste schoonmaaktips van oma

Oma weet immers altijd raad

Grootmoeders en -vaders hebben vaak diverse trucjes om het huishouden of het tuinieren wat makkelijker te maken. Zij groeiden immers op in een andere tijd dan wij en hadden bepaalde snufjes nog niet tot hun beschikking. Door de jaren heen kunnen we een aantal trucjes nog weleens vergeten, maar gelukkig kan oma helpen om ons geheugen op te frissen. Verschillende grootmoeders delen hun schoonmaaktips met Of Life and Lisa.

Kende jij deze tips van oma al?

1. Doe altijd iets tussendoor

“Bewaar al je klusjes niet voor één dag van de week, maar doe tussendoor steeds een klusje. Maak iets meteen schoon of ruim iets direct op. Door dit dagelijks te doen bespaar je veel tijd en hoofdpijn!”, Elizabeth, 79 jaar.

2. Denk slim

“Ik probeer altijd veel te doen met weinig. Ik knip sponsjes bijvoorbeeld doormidden en gooi oude handdoeken nooit weg. Oude handdoeken kun je ook doormidden knippen en gebruiken als poetsdoek”, Mary, 69 jaar.

3. Maak je eigen schoonmaakproducten

“Ik maak zelfs een spray voor de ramen en die is beter dan welk middel uit de winkel ook. Ik gebruik 240 milliliter water, een goede scheut azijn, wat alcohol, een paar druppels citroenolie en een scheutje Glycerine. Mijn ramen zijn altijd vlekkeloos!”, Judith, 88 jaar.

4. Vanille-extract als geurverspreider

“Vlak voordat ik gasten krijg, kook ik een pan met water en doe er een scheut vanille-extract in. Soms voeg ik ook een paar sinaasappelschillen toe. Nadat het mengsel kookt, laat ik het een paar minuten op het vuur staan. Het hele huis ruikt binnen een paar minuten heerlijk!”, Shirley, 71 jaar.

5. Citroen als schoonmaakmiddel

“Ik ben dol op citroenen als schoonmaakmiddel. Ik gebruik citroensap om van nare geurtjes af te komen en om mijn houten lepels en snijplanken schoon te maken. Ik gebruik een citroenpart en zout om staal in de keuken schoon te maken”, Susie, 70 jaar.

6. Gebruik zout om vlekken te verminderen

“Als je nog maar net je drinken hebt gemorst, op tapijt of op een kleed, moet je er snel zout over strooien. Het zout neemt de vloeistof op en daardoor wordt het een stuk makkelijker om de vlek daarna te verwijderen”, Darla, 64 jaar.

7. Koffiedik verwijdert nare geurtjes

“Ik doe regelmatig koffiedik in een kommetje om nare geurtjes te elimineren. Ik zet weleens een kommetje in de koelkast of in de badkamer. Het werkt fantastisch!”, Ella Mae, 82 jaar.

Lees nog meer schoonmaaktips van oma op de volgende pagina!

Pagina 1/2