Met deze 3 makkelijke stappen maak jij je laptop echt goed schoon

laptop schoonmaken

Volgens een onderzoek leven er op een toetsenbord 20.000 keer meer bacteriën dan op een wc-bril

Door de coronacrisis werken de meesten van ons al maandenlang thuis. Laptopje op de keukentafel en werken maar. Geregeld even een snackje tijdens het werken levert natuurlijk de nodige kruimels op. Hoog tijd dus om niet alleen je keukentafel, maar ook je laptop goed schoon te maken. In deze drie stappen is hij weer helemaal schoon voor de volgende (werk)dag. 

Viezigheid

We hebben vaak niet door hoe vies onze laptop nou echt is. Toch is het niet zo gek. We tikken bijna dagelijks met onze vingers op het toetsenbord. Die vettige vlekken en kruimels zijn met het blote oog nog wel te zien. Maar alle bacteriën die op het toetsenbord leven… Dat is een ander verhaal. Volgens IT-site CBT Nuggets bevat een toetsenbord namelijk 20.000 keer meer bacteriën dan een gemiddelde wc-bril. Jakkes!

Stof

Daarnaast verzamelt je laptop ook nog eens veel stof. Hierdoor werkt de luchtafvoer vaak minder goed en raakt je laptop sneller oververhit. Met als gevolg veel lawaai, alsof je laptop elk moment kan opstijgen en wegvliegen. Dit harde geluid is niet alleen vervelend, ook gaat je laptop slechter presteren. Kortom, hoog tijd om je laptop eens even goed schoon te maken. Met deze drie stappen is dat helemaal niet zo lastig.

Begin met de toegangspoorten

Vooral in de toegangspoorten van je laptop verzamelt zich heel wat vuil. Om dit goed schoon te maken, kun je een spuitbus met perslucht gebruiken. Heb je deze niet, dan kun je ook een haardroger gebruiken. Sluit allereerst je computer af en ontkoppel alle stekkers. Als het kan, is het ook goed om je batterij te verwijderen. Blaas vervolgens het vuil weg in alle poorten, tussen je toetsen, etc.

De buitenkant poetsen

Dan is het tijd om de buitenkant weer spic en span te maken. Voor het toetsenbord en het beeldscherm kun je het best een katoenen doekje of een microvezeldoekje gebruiken. Doe hier een klein beetje ontsmettingsalcohol op. Let erop dat je doekje niet te vochtig is, dit kan je beeldscherm en je laptop juist beschadigen. Om tussen de toetsen van je toetsenbord schoon te maken, kun je een wattenstaafje gebruiken. Dip deze ook in een klein beetje alcohol om de boel goed te ontsmetten. Zit er nog een kruimeltje vast? Dan kun je een tandenstoker gebruiken.

Lekker geurtje

Soms kan je laptop een beetje een gek geurtje hebben. Dit is vaak het geval bij fervente rokers. Om dit op te lossen vonden wij de volgende tip: gebruik houtskool. Klinkt misschien een beetje gek, maar het zou helpen tegen de muffe geur van je laptop. Plaats enkele kolen, zoals die je gebruikt om te barbecuen, in een potje. Doe dat potje vervolgens samen in een zak met je laptop. Laat de zak een dag of twee staan en je zult zien (of ruiken) dat de geur is verdwenen.

Lees ook: S.O.S: dit is wat je moet doen als je water over je laptop hebt gemorst

Bron: HLN | Beeld: Unsplash