Deze 4 gadgets moet je goed schoonmaken – maar dat vergeet iedereen

gadgets schoonmaken

Op je smartphone zitten zo’n tien keer meer bacteriën dan op een wc-bril

Wij zitten de hele dag weg te tikken op onze laptops terwijl we naar muziek aan het luisteren zijn door onze oortjes. En dan willen we nog niet eens weten hoe vaak we onze smartphones in onze handen hebben. Deze alledaagse gadgets zijn dan ook een broeinest van bacteriën en viezigheid. Bij deze dus een reminder om deze vier gadgets minstens een keer per week schoon te maken. 

Smartphone en tablets

Uit een recent onderzoek van techbedrijf Kastus bleek dat er op smartphones tot tien keer meer bacteriën zitten dan op wc-brillen. Bah! Toch gaf een meerderheid van de respondenten (65 procent) aan dat zij hun mobiele telefoon nooit of nauwelijks schoonmaakten. En ook wij moeten bekennen dat wij onze digitale metgezel niet vaak genoeg een schoonmaakbeurt geven. En dat terwijl dit eigenlijk helemaal niet veel werk is. Het enige wat je nodig hebt is een microvezeldoekje. Veeg hiermee in cirkelvormige bewegingen het scherm schoon om geen krassen te veroorzaken. Ook heb je speciale antibacteriële doekjes voor smartphones en tablets te koop.

Oortjes

Luister jij de hele dag door naar muziek? Dan is het een goed idee om je oortjes eens een schoonmaakbeurt te geven. Vooral als je je oortjes gebruikt tijdens het sporten kan zich een hoop vuil ophopen. Als je in-ear headphones hebt, kun je de siliconen dopjes makkelijk verwijderen en ze schoonmaken met wat warm water en een doekje of wattenstaafje. Laat ze goed drogen voordat je ze weer aan de oordopjes bevestigt. Als er nog wat vuil op de metalen stukjes van je oortjes zit, kun je dit het best schoonmaken met een zachte, droge tandenborstel. Heb je AirPods? Dan kun je het best deze tips volgen om jouw draadloze oortjes goed schoon te krijgen. Luister jij het liefst muziek door een ouderwetse koptelefoon? Dan kun je deze gerust afnemen met een vochtige doek.

Laptop of toetsenbord

Vooral als je dagelijks zit te tikken achter je laptop, kan zich flink wat vuil ophopen. Maak het scherm van je laptop, net als bij je smartphone, schoon met een microvezel doekje. Toch vereist een laptop nét iets meer werk dan een smartphone. Blaas eerst het stof weg met bijvoorbeeld een föhn. Zorg er ook voor dat je de toegangspoorten meeneemt in je schoonmaakbeurt. Tussen de toetsen poetsen? Daarvoor kun je het best een wattenstaafje gebruiken. Dip deze in een klein beetje ontsmettingsalcohol voor hardnekkige vlekken. Zit er nog een kruimeltje tussen de toetsen? Gebruik dan een tandenstoker.

Activity tracker

Ben jij verknocht aan je activity tracker en draag jij deze zelfs als je niet aan het hardlopen of tennissen bent? Doe ‘m zo nu en dan toch even af om hem goed schoon te maken. Vooral tijdens het sporten wordt het slimme horloge natuurlijk al snel vies. Gelukkig maar je je activity tracker makkelijk schoon met een doekje dat je in wat warm water met zeep dompelt. Wring deze goed uit en neem dan je horloge af.

Lees ook: Dit is waarom je de douchekop moet schoonmaken met baking soda

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash, Ron McClenny