4 handige tips om kauwgom uit je kleding te verwijderen

Zo reken je voor eens en voor altijd af met dat plakkende goedje uit je kleding

Alle vlekken in je kleding zijn vervelend, maar er is iets dat je écht liever kwijt dan rijk bent op die mooie broek of trui: kauwgom. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervan af te komen. Wij zetten 4 handige tips voor je op een rij. Let er wel op dat niet elke tip voor elke situatie werkt. Lees ook het etiket van uw kledingstuk goed voordat u een tip uitprobeert.

1. Pindakaas

Alhoewel niet elke stof hier intrapt, is pindakaas een goede remedie tegen kauwgom. Wrijf de vlek ermee in, laat het even inwerken en haal het daarna met een papiertje van de stof af. De olie in het beleg zorgt ervoor dat de kauwgom loslaat. Als het kledingstuk in de wasmachine past, kun je het daarna wassen om de eventuele olievlek te verwijderen. Die wil je natuurlijk ook niet blijven zien.

2. In de vriezer

Is de kauwgom nog zacht? Trek dan zoveel mogelijk eraf met je handen, doe het kledingstuk in een zak en leg dit in de vriezer. Hierdoor wordt de kauwgom hard en kun je het vervolgens met een stomp mesje makkelijk verwijderen. Is het kledingstuk te groot om in een vriezer te doen, zoals een gewatteerde jas bijvoorbeeld? Doe dan wat ijsblokjes in een hersluitbare zak en ga hiermee over de vlek. Zo wordt de kauwgom ook hard en kun je het alsnog makkelijk eraf peuteren.

3. Strijkijzer

Een andere tip is om de kauwgomvlek te strijken. Leg hiervoor karton op een strijkplank, leg het kledingstuk met de kauwgom naar beneden zodat de kauwgom op het karton ligt en strijk vervolgens het gedeelte waar het plakspul zit op een middelwarme stand. Op een gegeven moment zal al de kauwgom op het karton vastplakken. Was het daarna nog een keertje na.

4. Schoonmaakmiddelen

Mocht geen van bovenstaande lukken, hebben we altijd nog grof geschut achter de hand. Denk aan wasbenzine, terpentine of stickerverwijderaar. Deze middelen zijn een tikkeltje agressiever, dus kijk vooraf wel even of je dit op je kledingstuk kunt verwijderen. Aan te raden is om het ook alleen te gebruiken als de kauwgom al wat langer in een kledingstuk zit en hard is geworden. Wrijf de gom met een wattenstaafje of doek in met het schoonmaakmiddel. Het plakkerige goedje zou op deze manier zo eraf geveegd worden.  Hang het kledingstuk wel even buiten of was het in de machine, want de middelen hebben vaak een sterke geur.

Lees ook: 5x tips om je strijkijzer makkelijk schoon te maken

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pixabay