Maak deze 5 dingen in huis nooit met bleek schoon

5 dingen nooit bleek schoon

Bleek kan veel schade veroorzaken aan deze 5 dingen

Een schoonmaakmiddel dat in vrijwel elk huishouden onmisbaar is: bleek. Met bleek kunnen we oneindig veel dingen in het huishouden brandschoon krijgen. Met name in de badkamer, keuken en in het kleine kamertje van het huis komt de fles met bleekmiddel regelmatig tevoorschijn. Wees gewaarschuwd, want bleek kun je helaas niet voor alles in huis gebruiken.

1. Aanrechtblad van graniet

Een sopje met wat bleekmiddel kan over veel plekken in de keuken gehaald worden. Heb je echter een granieten aanrechtblad? Dan is het verstandig om hier niet met het bleek overheen te gaan. Graniet is poreus materiaal dat water en lucht doorlaat. Bleek trekt hierdoor dieper in het blad en kan lelijke vlekken achterlaten. Alleen met hardnekkige vlekken op het aanrechtblad – zoals rode wijn – kan dit voorzichtig worden schoongemaakt met verdunde bleek.

2. Metaalsoorten

Naast graniet, kunnen ook veel metaalsoorten niet tegen bleek. Het middel zorgt er namelijk voor dat metaal gaat oxideren en roesten. Maak om deze reden dan ook nooit je pannen schoon met bleek, want dit verkort de levensduur van je dure pannenset. Was keukengerei, roestvrijstalen apparatuur en andere metalen spullen gewoon af met een sopje met afwasmiddel.

3. Houten spullen

Hout en bleek gaan niet hand in hand. Houten voorwerpen in huis zoals een houten tafel, stoelen en snijplanken zijn niet geschikt om met bleek schoon te maken. Het bleek blijft namelijk achter in de kleine naden van het hout. Snijd je vervolgens je eten op de ‘schone’ snijplank? Dan bestaat de kans dat je gerecht naar bleek smaakt. Iets dat we liever niet hebben, toch?

4. Etenswaren spoelen met bleek

We noemen het in het bovenstaande punt al, maar voedsel kan beter niet schoongemaakt worden met bleek. Veel fabrieken doen dit nog wel om zo bacteriën en ander vuil te verwijderen. In je eigen keuken kun je het beter vermijden, omdat hier de verhoudingen vaak niet goed zijn afgestemd. Op deze manier krijg je al snel te veel bleek binnen, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

5. Schoonmaakmiddelen combineren met bleek

Tenslotte de laatste tip om nooit met bleek te doen: het middel combineren met andere schoonmaakmiddelen. Hierdoor ontstaat een chemische reactie met soms zelfs een ontploffing of het vrijkomen van giftige dampen tot gevolg. Ga je aan de slag met bleekmiddel? Houd het dan bij wat lauwwarm water en een scheutje bleek en voeg hier verder niets anders aan toe.

Lees ook: Dit is waarom je afwasmiddel voor het bad zou moeten gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Apartement Therapy, Eigen Huis & Tuin | Beeld: Female cleaning bathroom, door Marco Verch Professional Photographer and Speaker onder de licentie CC BY 2.0