5x tips om je strijkijzer makkelijk schoon te maken

strijkijzer

Een kleine moeite!

Een strijkijzer is dé oplossing voor gekreukte kleding. Heel fijn dus, zo’n strijkapparaat, maar na verloop van tijd kunnen er witte vlekken ontstaan op je strijkijzer. Hoog tijd om hem schoon te maken dus! Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij geven je vijf tips. 

Kranten

Bij deze eerste tip heb je alleen maar een krant en ovenwanten nodig. Ja, je leest het goed. Zet je strijkijzer aan op de allerhoogste stand, trek je ovenwanten aan voor bescherming en maak een prop van het krantenpapier. Wrijf met de prop krantenpapier over de onderkant van je strijkijzer, en voilà! Je strijkijzer is binnen no-time weer schoon.

Schuurspons

Naast wat krantenpapier kun je ook al een heel eind komen met een sopje en een schuurspons. Maar let wel op! Hoewel het logisch lijkt om met de krassende kant van de schuurspons over je vuile strijkijzer te gaan, moet je dat in dit geval juist niet doen. Maak allereerst een sopje met wat water en zeep, doop de niet-krassende kant van het sponsje in het sopje en maak met deze kant de onderkant van de strijkijzer schoon. Droog het daarna af met een droge doek en je strijkijzer is weer good to go!

Schoonmaakazijn

Ook met schoonmaakazijn kun je gemakkelijk je strijkijzer schoonmaken. Pak een theedoek, doop deze in wat schoonmaakazijn en haal de theedoek over de onderkant van je strijkijzer heen. Wel bestaat er een kans dat het schoonmaakazijn niet al het vuil weghaalt. Zie je dus dat er nog wat vuil achterblijft? Pak dan een schone theedoek en doop deze helemaal in de schoonmaakazijn. Pak dan je strijkijzer zet het op de theedoek en laat het een kwartier tot een half uur inwerken.

Afwasmiddel

Afwasmiddel hebben we allemaal wel in huis. Wil je dus niet te lang op zoek zijn naar de bovenstaande middeltjes? Pak dan gewoon wat afwasmiddel en maak hier een sopje van. Doop er dan een theedoek of wat keukenrolpapier in en maak hiermee de onderkant van de strijkijzer schoon. That’s it!

Aceton

De laatste van dit rijtje verwacht je misschien niet zo snel, maar ook met nagellakremover kan je je strijkijzer schoonmaken. Zet je strijkijzer aan en laat hem goed warm worden. Vervolgens pak je een wattenschijfje en dep je deze in de aceton. Ook hier is het verstandig om ovenwanten aan te doen voor je eigen veiligheid. Dan pak je het wattenschijfje met aceton en veegt dit over de onderkant van het strijkijzer. Tada! Zo goed als nieuw.

Lees ook: Last van wallen? Wellicht door deze 5 onverwachte redenen

Bron: Margriet | Beeld: iStock